Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Stíny Stíny 23. května
Stíny 23. května PDF Tisk Email
Pondělí, 23 Květen 2011 14:11

Podvodný internetový prodej

Moderní doba sebou přináší i řadu kriminálních jevů, na které stále nejsme připraveni. Počítače a internetová síť nám umožňuje nejen získávání značného množství informací, ale i internetový nákup zboží, které jsme prakticky nikdy neviděli. Navíc nakupujeme od prodejců, které ani nikdy neuvidíme.

Policisté na Třebíčsku jen za čtyři měsíce tohoto roku evidují celkem sedm trestných činů podvodů a více než desítku přestupků na internetových burzách. A to jsou jen ty případy, kdy se podvedení rozhodli věc oznámit na policii.

Poslední případ přijali policisté dne 20. května na Obvodním oddělení v Třebíči. Poškozený muž si objednal 30. dubna přes internet nafukovací člun a držák motoru, které ihned zaplatil a finanční hotovost poukázal na požadovaný bankovní účet. Do dnešního dne však objednané věci neobdržel. Muž tímto podvodným internetovým nákupem přišel o téměř šest tisíc korun. Pachatel se dopustil přečinu podvodu a hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

Nejde samozřejmě všechny prodávající házet do stejného pytle. Na druhou stranu rok od roku policie eviduje více a více případů, kdy dochází k podvodnému jednání prodávající osoby. Musíme si uvědomit, že „reference o prodejci“ nám nemohou zaručit, že si je nenapsal sám. Přistupujme tedy k těmto obchodům a lákavým nabídkám obezřetněji.

Rada policie i v těchto případech zní: 

  • Nedůvěřujte - prověřujte.
  • Nenechte se nalákat na super levný nákup.

 

Vloupání do firemního objektu

Policisté z Obvodního oddělení Náměšť nad Oslavou přijali trestní oznámení o vloupání do firemního objektu v obci Vícenice. Neznámý pachatel v období od 18. do 21. května vnikl do vnitřních prostor po násilném překonání oplocení a skleněné výplně okna. Ve výrobní hale odcizil 150 metrů měděných kabelů. Celkovou škodu vyčíslili zástupci poškozené firmy na 14.000 korun. Pachatel se dopustil přečinu krádeže a hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta.

 

Vloupání do hracího automatu

Policisté z Obvodního oddělení v Moravských Budějovicích přijali trestní oznámení o vloupání do hracího automatu v Baru v ulici Purcnerova. Neznámý pachatel v brzkých ranních hodinách dne 21. května vnikl po násilném překonání krycí desky do hracího automatu a odcizil finanční hotovost. Zástupci poškozené firmy vyčíslili škodu, kterou pachatel způsobil poškozením, na deset tisíc korun. Dodatečně vyčíslí finanční hotovost, kterou si odnesl. Pachatel se dopustil přečinu krádeže a hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta.

Marcela Lavická

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktualizováno Středa, 25 Květen 2011 05:59