Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 23. září
S prominutím 23. září PDF Tisk Email
Úterý, 23 Září 2014 11:44

Třebíčská radnice se zase jednou dopustila vůči svým občanům hodně nepěkného skutku. Rada odmítla žádost občanského sdružení Střed na provoz Linky důvěry. Velmi kuriózní bylo odůvodnění „političky zdravého města“ a místostarostky Marie Černé (Třebíč můj domov). Na dotaz lídra opozice Jaromíra Baráka bez uzardění odtušila, že linka důvěry není zařazena do komunitního plánování. Byl by to prý precedens. I ostatní by chtěli.

Šéfka postiženého občanského sdružení Martina Bártová míní, že nevstřícné rozhodnutí třebíčských radních provoz linky neohrozí. Potvrdila, že občanské sdružení oslovilo obce v okruhu působnosti a požádalo o příspěvek ve výši 1 Kč na obyvatele. To by v případě Třebíče znamenalo pouhých 37 tisíc. „Naštěstí mnohé obce naši žádost vyslyšely,“ říká Bártová, která v Třebíči kandiduje za ODS v komunálních volbách. „Velkou podporu máme i ze státního rozpočtu. Bez toho bychom museli provoz linky ukončit,“ dodává. Na linku důvěry volá týdně několik desítek lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Je v provozu každý den. Často využívají službu psychologa zejména gambleři. Závislost na hracích automatech je totiž nejsilnější z podobných závislostí, je velmi zhoubná. Hráči se dostávají do zdánlivě neřešitelného začarovaného kruhu a potřebují někoho, kdo jim naslouchá a dokáže poradit.

Jaromír Barák se argumentům Černé diví. „Koalice prodloužila působení hazardu ve městě o další rok. To Třebíči vynese nějakých 16 miliónů. V tomto světle je 37 tisíc pouhá almužna. A ani to nechce radniční koalice dát. Asi z toho nemají profit ti správní lidé. Je to ostuda,“ hodnotí situaci Barák.

Blíží se komunální volby. Občané více sledují počínání svých volených zástupců. Ty, kteří se chovají jako Černá a spol., je třeba pomocí kroužků nekompresně poslat, s prominutím, do koudele.

František Ryneš