Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 30. dubna
S prominutím 30. dubna PDF Tisk Email
Středa, 30 Duben 2014 13:16

Nové směrové ukazatele se rozhodla pořídit třebíčská radnice. Za 180 tisíc recykluje staré směrovky, jejich počet bude v konečné fázi více než sto. Jsou potaženy černou fólií, na které jsou červené nápisy v češtině a bílé v angličtině. Pro ty, kteří nevládnou jedním z obou světových jazyků, je připojen piktogram. Nové rozcestníky pomalu nahrazují směšné „amarouny“, které udělaly ostudu až v Paříži.

„Provedení odpovídá grafickému manuálu Třebíče,“ tvrdí tiskový mluvčí Ivan Přibík. A hned dodává, že se nemusí líbit všem občanům. Stížnosti se týkají zejména špatné čitelnosti červených písmen na černém podkladě a malé výšky písma.

Vývoj turistických ukazatelů je zajímavý. Nevzhledné „totalitní“ směrovky byly v devadesátých letech nahrazeny originálními „zvířáky“, vyvedenými netradičně v pestrých barvách, nápisy v angličtině a češtině. S tímto zajímavým nápadem přišla tehdejší tajemnice města Věra Jourová, dnes ministryně pro místní rozvoj. Když v Třebíči upadla v nemilost, zvířáky nahradily ukazatele ve „vagónové zeleni“. Vedení města je zavedlo s velkým humbukem.

Nyní tedy vagónovou zeleň nahrazuje pohřební čerň. Nějak k třebíčskému vedení víc, s prominutím, sedne.

František Ryneš