Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 28. března
S prominutím 28. března PDF Tisk Email
Pátek, 28 Březen 2014 00:00

Pět uchazečů radnice vyloučila ze soutěže na přestavbu kotelny v bývalé továrně BOPO na Dům dětí. Mezi vyřazenými bylo i konsorcium Horkého TTS a firmy Outulný, které nabídlo nejnižší cenu, zhruba 25 miliónů korun. Jen o pár tisíc korun více chce firma Archatt Památky a s tou chce město uzavřít smlouvu o dílo. Ostatní firmy, které v soutěži zůstaly, byly „o parník“ dražší. Křoví?

Vyloučení sdružení dvojice radničních oblíbenců mohlo být překvapením snad jen pro cizince. Došlo k němu z podezřelých důvodů. Kvůli nedodání některých podkladů, řekl Pavel Pacal (Pro Třebíč). Outulný však umí soutěže na 100%. Radnice tím asi chtěla budit zdání „férovosti“, že ne vše v Třebíči ovlivňuje Richard Horký. Sdružení se také mohlo nechat vyloučit záměrně.

Existuje studie kontaminace areálu, kterou si nechal Richard Horký vypracovat ještě v době, kdy měl v úmyslu zřídit v areálu průmyslovou zónu, tzv. braunfíld. Prokazuje kontaminaci areálu, i když se vyhýbá právě kotelně, tedy budoucímu DDM. Ta se totiž původně měla zbourat. Právě zde by z logiky věci měla být zátěž největší. Od té doby se žádná masívní dekontaminace areálu nekonala. Pacal usuzuje na čistotu prostředí BOPO z dopisu Fondu národního majetku, který potvrzuje, že v areálu není ekologická zátěž. Pokud je však známo bývalým zaměstnancům, FNM žádné zkušební vzorky neodebíral a je možné, že formulace v dopise byla jen formální, ne-li účelová. Byla to přece stará fabrika, kde se děti neměly co popelit.

Co když však je kotelna skutečně prolezlá jedy? Archatt bude muset na své náklady zátěž odstranit. Odtěžit 1,5m železobetonu základové desky a zbourat část obvodových zdí. Na možnou kontaminaci veřejně upozornili zastupitelé opozice, zhotovitel se nebude moci odvolat na dobrou víru a požadovat vícepráce. Ani město nebude mít problém. Je kryto stanoviskem hygieny, zvláště jestli se na dopis FNM odvolává.

Zhotovitel má tedy dvě možnosti. Doufat v čistotu bývalé mazutové kotelny a nevěřit zprávám, že všichni kotelníci již zemřeli, ani na co. Nebo si zaplatit vlastní analýzu podloží pod kotli a jednat s radnicí o kompenzaci předem. Je zde ještě možnost třetí. Zavézt výsypky kotlů a podlahu přízemí betonem, obezdít zdi do úrovně patra a doufat, že vše bude v pořádku. Ale co když není? Třecí cesta, jak už to třetí cesty umí, vede, s prominutím, do pekel.

František Ryneš