Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky Potíže s firmou AVE
Potíže s firmou AVE PDF Tisk Email
Pondělí, 17 Únor 2014 00:00

Společnost AVE, která zajišťuje úklid ulic a chodníků ve městě, má další průšvih. Ledová kalamita počátkem února ji zastihla v nedbalkách. Občané i auta čtyři dny klouzali po zledovatělých komunikacích. A nechtěli si to nechat líbit. Radnici bombardovali telefonem, na facebooku se rozjely rozhořčené diskuze s jednoznačným závěrem – za Čikomu bylo líp.

Rada města ústy místostarosty Pavla Svobody prý vyjádřila svou nespokojenost. Firma nevyužila všech možností, aby kalamitě zabránila. Co je platné, že najela více kilometrů, než v Jihlavě a že použila tuny posypu a soli, když výsledek tomu neodpovídá? Ukázala se slabá místa. Prázdné posypové nádoby, nevhodný posypový materiál, pozdní a navíc nedostatečné nasazení lidí.

A co na to AVE? Prý nešlo o normální situaci, ale o kalamitu. Všechny nasmlouvané parametry byly dodrženy. Firma se však chce do budoucna poučit.

Rada města podle Svobody situaci s firmou AVE znovu projedná. Bude chtít upravit smlouvu tak, aby k podobným lapsusům již nedocházelo. Chce zvýšit počet prostředků techniky o jednu multikáru (!!!).

Pravda, původně se hovořilo o pokutě, ale ukazuje se, že ji není možno uložit, smlouva je špatně postavená. Z téhož důvodu prý nelze ani od smlouvy ustoupit pro neplnění. Zbývá tedy možnost neproplatit fakturu. Jenomže to by město muselo prokázat, že některé práce nebyly provedeny. A to půjde jen těžko.

To však není jediný průšvih společnosti AVE v Třebíči. Poté, co se zvedla vlna odporu proti překládce odpadků na Hrotovické ulici, firma slíbila, že prašný, hlučný a smradlavý provoz přestěhuje. Starosta Pavel Heřman (HZNR!) dal veřejný slib, že skládka skončí do 1. prosince minulého roku. Firma prý už má nové prostory. Jenomže Heřman si už zase udělal z úst trhací kalendář. AVE přestěhovala jen kanceláře a obtěžující skládku nechala mezi rodinnými domky. Navíc se zdá, že se kritikům mstí. Podle jednoho z postižených domkařů se intenzita svozu zvýšila, zvýšila se i hlučnost (snad naschvál?) a obtěžování poletujícími igelitovými pytli. Na dotaz, zdali ani tato svévole není důvodem k ukončení smlouvy, odpověděl Heřman lakonicky. „Ne, není.“

Proč se radniční koalice tvrdošíjně staví za problémovou společnost, o tom se mezi občany i úředníky radnice jen spekuluje: protože AVE sponzoruje Heřmanův operní festival? Protože umožňuje bezplatné umístění cvičného odpaliště Svobodovým basebalistům? Protože třebíčský ředitel Marcel Benda má nadstandardní vztah k dceři radní Hanáčkové?

Možná jsou tato podezření nepodložená. Možná je vše v pořádku a jen lidé jsou zhýčkaní. Možná máme skvělou radnici. A jen možná, s prominutím, blbě remcáme.

František Ryneš