Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 13. ledna 2014
S prominutím 13. ledna 2014 PDF Tisk Email
Pondělí, 13 Leden 2014 22:01

Držím smutek. Umřel mi blízký přítel, notebook Acer. Marná byla snaha o resuscitaci. Počítačoví odborníci však nevěřícně kroutili hlavou, když jsem jim prozradil, že se dožil téměř pěti let. „To je dnes naprosto obdivuhodné,“ netajil se údivem Ondra, jehož firma mi před lety nebožtíka prodala. Nejsem odborník, a proto nechápu. Pět let přece není věčnost!

„Ale je,“ říká Ondra. „Počítače, a asi nejen počítače, jsou dnes konstruovány tak, aby jen těsně přežily záruční dobu. Mechanika nevydrží, protože je fórová. Elektronika je nevhodně rozmístěná. Třeba elektrolytické kondenzátory jsou v blízkosti chladiče mikroprocesoru a teplem se rychle znehodnotí. Ale jsou i mnohem rafinovanější léčky. A pak softwarové vychytávky. Programové vybavení se rychle inovuje tak, aby za pár let staré počítače byly k ničemu. Výrobce staré programy již nepodporuje. Příklad ze současnosti. Operační systém Windows XP právě končí,“ vysvětluje. Těmto záměrným poškozováním říkají „kurvítka“.

Na kurvítka jsem si vzpomněl, když jsem se probíral návrhem rozpočtu Třebíče na příští rok. “ Kurvítek“ je tam jako máku. Objem velkých investic je na rok 2014 plánován ve výši přes sto miliónů korun! Při značném zadlužení města to znamená, že příští zastupitelstvo nebude mít ani na běžné a tolik potřebné investice. Posuďte sami, vyberu namátkou.

Dům dětí bude stát 24 miliónů bez DPH, i když by bylo možno mnohem levněji opravit budovu bývalé ZŠ v Borovině, kterou opouští vysoká škola a chystá se jí vrátit městu. Ještě vypečenější je generální oprava prostranství v areálu bývalého BOPO za 32 miliónů. Ano, toho pozemku, který město tak "výhodně" směnilo s firmou Richarda Horkého za stavební místa, která teď podnikatel zhodnocuje prodejem řadových domů. Proti tomu je rozhledna na Pekelňáku za 9 miliónů bez DPH prkotina. Regenerace sídliště Domky za 18 miliónů a Za rybníkem za devět jsou ovšem opravdu potřebné. Zato letošní doplatek dostavby akvaparku Laguna bude stát téměř 15 miliónů. A jsme hodně za stovkou miliónů a to jsem jistě ještě něco zapomněl. Na některé akce snad budou částečné dotace. Ty však stěží dosáhnou výše drobných investičních akcí, které budou nutné.

Nedostane se proto mimo jiné na revitalizaci Karlova náměstí ani na opravu mostů v Poušově, která je životně důležitá, protože do dvou let nastane havarijní stav Podklášterského mostu a nebude objízdná trasa. Nezbude ani na další potřebné akce.

Aby mohlo příští zastupitelstvo zajistit potřebné investice, bude muset město dále zadlužit. Jenomže už ani nemá pořádně čím za úvěry ručit, téměř vše mají  v zástavě banky.

Starosta Pavel Heřman (HZNR!) ani jeho investiční zástupce Pavel Pacal (Pro Třebíč), ani radní za nic nemohou. To ta, s prominutím, „kurvítka“.

František Ryneš