Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 2. září
S prominutím 2. září PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Září 2013 13:56

Rada města Třebíče jednala o sprostých slovech. A schválila je. Na začátku svého funkčního období prohlašoval Milan Šťastný (Břehy), že „vícepráce“ je od dneška v Třebíči sprosté slovo. Kdo vysoutěží zakázku, musí si stát za nabízenou cenou díla. A je jen a jen jeho podnikatelské riziko, jestli prodělá. Jen se Šťastný dostal k moci, všechno je jinak. Sám sice nesedí v městské radě, ale jeho zájmy tam střeží další „Kapucíni“ a Milan Zeibert.

Po vícepracích za pět miliónů na dostavbě Laguny firmou Outulný už jsou tu další dvě sprostá slova. Společnost Tomi reko zdraží zateplení ZŠ Kpt. Jaroše o více než 421 tisíc. A společnosti COLAS cz a KLEE zdražily rozšiřování parkoviště o 264 tisíc. Dá se říci, že víceprací od dob maško-mastných předchůdců stávající koalice rozhodně neubylo. Spíš se zdá, že je tomu naopak.

Scénář je vždy stejný. V Třebíči jsou téměř zpravidla poptávány k provedení stavebních zakázek stejné firmy. Zvítězí ta s nejnižší nabídnutou cenou. Ve vítězstvích se střídají. To vzbuzuje podezření na vzájemnou dohodu. Nezřídka si totiž jako subdodavatele na část zakázky přizve konkurenta s původně vyšší cenou.

 

A pak najednou začnou potíže. Třeba zmíněná Laguna. V zemi byla skála, o které nevěděl ani projektant, ani stavaři. Co na tom, že celá Třebíč ví, že Laguna je postavena na žulovém podloží! Existence kanálu byla neznámá asi jen projektantovi. A proč vyprojektoval „klouzavé“ dlaždice a nebezpečný tobogán? Bůh suď. Asi chybné zadání. Proč byly v projektu normální betony a ne vodostavební, to snad hraničí s totální neznalostí. Podobných perliček zde najdeme mnohem více. Tyto kritizuje opozice. Zaplatí projektant škodu? Zdá se, že ne a když, jen z nepatrné části. Zaplatí tedy občan. A to ještě není vše. Mimo rozpočet dostavby byla provedena rekonstrukce kanalizace, šaten a přístupového prostoru. Opticky se tak cena snížila.

Třebíč není výjimkou. Takový scénář nacházíme i v jiných městech. Dozvídáme se o tom denně ze sdělovacích prostředků. Někde už se odvažuje konat policie. U nás se zřejmě čeká, až se najde hrdina, který se nebojí ozvat. Protože pak už si v Třebíči, s prominutím, ani neškrtne.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 02 Září 2013 13:59