Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 1. dubna
S prominutím 1. dubna PDF Tisk Email
Pondělí, 01 Duben 2013 06:44

Bude terminál hromadné dopravy? Zdá se, že ne. A když už, tak později. Rada města totiž zrušila soutěž na zpracování projektové dokumentace k provedení stavby. Oficiálním důvodem je časový nesoulad s možným přijetím dotace.

Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč ) to vysvětlil dosti nepřesvědčivě. Vítězná firma by prý mohla vyhrát případný soud o náhradu škody. Mohlo by se prý jednat o půl miliónu korun.

Žádost o přidělení dotace město již podalo a rozhodnout se má v nejbližší době. Projekt je to velkorysý. Celkové náklady se odhadují na 100 miliónů korun. Asi 35 miliónů má zaplatit železnice, 65 miliónů by byla dotace EU a spoluúčast města. Pacal tvrdil, že ve hře jsou rizika z kontroly čerpání dotací ze strany EU a mohlo by se stát, že by byla dotace krácena (!?). Město by pak prý zaplatilo více, než je plánovaná spoluúčast. Stavební povolení má být vydáno v dubnu.

 

Dopravní terminál na vlakovém nádraží je pro občany velmi potřebný. To ví každý, kdo cestuje veřejnou dopravou. Konečně je na městě i odborník na slovo vzatý, vedoucí odboru dopravy Aleš Kratina, který dokáže zhodnotit situaci a navrhnout excelentní řešení. Výzva dotačního programu byla vyhlášena. Socialisté se dušují, že projekt u jihlavských spolustraníků protlačí. Zdálo by se, že podmínky už nemohou být lepší.

Ale ouha. Za projektem nestojí žádný „kmotr“. Pouhá potřeba občanů není pro současnou radnici dostatečnou motivací. Navíc už se tenčí peníze v rozvojové fondu města, které jsou na zaplacení spoluúčasti potřeba. Je totiž třeba za 50 miliónů bez dotace přistavět Lagunu, postavit parkoviště, komunikace a drahý dům dětí v bývalém závodě BOPO, kde už se postavil kruháč za více než 20 miliónů a kde se jen prohánějí zajíci. Vše také bez dotace. A pak bez soutěže napojit příspěvkové organizace zřejmě nevýhodnou smlouvou na operátora 02. Ve hře budou i jiné záležitosti, kde jsou zájmy „kmotrů“ evidentní. A občan? Dál může jezdit vlakem jak, s prominutím, za císaře pána.

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 01 Duben 2013 06:51