Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 21. března
S prominutím 21. března PDF Tisk Email
Čtvrtek, 21 Březen 2013 10:51

Také vás obtěžovali na Karlově náměstí, na autobusovém i vlakovém nádraží prodejci všeho možného? Přesvědčují velmi agresivně, že bez tohoto absolutně nejlevnějšího značkového parfému vaše manželka nemůže žít nebo když nezměníte mobilního operátora či dodavatele internetových služeb jste „za míň“. Málokdo z nich je místní. Přijíždějí ráno v celých smečkách autobusy z Jihlavy, z Brna i z Prahy. Ani v dopravních prostředcích nenechají cestující na pokoji. Tak těmto praktikám v Třebíči odzvonilo.

Rada města totiž přijala nařízení, že na území města je zakázán podomní a pochůzkový prodej a nabídky služeb. Bůh suď, proč není dán zákaz městskou vyhláškou. Podle Marie Černé (TMD) to prý odporuje zákonné úpravě. Nesmysl. Tak se jen doplnil do tržního řádu jednovětový odstavec. To může mít svá úskalí.

 

U nadháněčů mobilních operátorů a prodejců šuntu všeho druhu je věc jasná. Zákaz „natvrdo“ a mastná pokuta je dostatečným odstrašujícím trestem. Když se zástupce firmy, která v Třebíči dodává teplo, nezván dostaví na domovní schůzi a přesvědčuje vlastníky bytů, jak výhodné pro ně bude napojit se na teplovod TTS, dopustí se též porušení nařízení. V tomto případě je však i mastná pokuta směšná. Není ani odrazující, ani výchovná.

Některé aktivity jsou na hraně. Prodej bílých pastelek, kuřátek, kopretin či měsíčku lékařského jde snad ještě pokrýt povolenou sbírkou, byť formálně jde u některých také o prodej. Tady městští strážníci přimhouří obě oči. Ale co s aktivitami typu bezdomovci, kteří nabízejí svůj časopis jako záminku malého příjmu? Akce Patriot je podporována státem i Evropou. Třebíč ji však zakazuje. Podle místostarostů žádné výjimky nebudou.

Zdá se, že nařízení města je opět poněkud nedomyšlené. S vaničkou totiž vylévá i, s prominutím, nemluvně.

František Ryneš