Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 7. března
S prominutím 7. března PDF Tisk Email
Čtvrtek, 07 Březen 2013 17:22

Na minulém jednání zastupitelstva Třebíče vyjádřili někteří hrubou nespokojenost se zimním úklidem komunikací. Společnost AVE úklid vykonává od léta loňského roku. Zastupitel Miroslav Zahrádka (KSČM) současný stav označil slovem „debakl“. ČIKOM prý byl lepší.

K problému se našemu serveru vyjádřil zástupce starosty Pavel Svoboda (TOP 09), který má úklid v gesci. V úterý prý jednal se zástupci firmy AVE. A zdá se, že byl dobře připraven. Prý doložil, že některé práce nebyly provedeny vůbec a některé jen částečně nebo nekvalitně. Kamerový systém městské policie zachytil pracovníky AVE, jak nepořádek namísto odvozu smetávají do kanálů. Kamery a lokalizátory GPS vykonaly dobrou práci. Firmě nezbylo, než aby pochybení uznala a nedostatky slíbila napravit.

 

„Sankce uděleny nebudou,“ oznámil překvapivě Svoboda. Úklidová firma tak nemá ani do budoucna motivaci, aby se o něco podobného neopakovalo, nejlépe už mimo dosah kamer. Naopak. Když ji přistihnou, tak pouze dodělá to, co už stejně vyfakturovala. Na co se nepřijde, půjde do zisku. Ve smlouvě, kterou uzavřel starosta Pavel Heřman (HZNR!) a kterou připravil bůhví kdo (jedna z příloh smlouvy ještě dnes hovoří o ČIKOMu !), totiž chybí sankce. Ne že by v ní nebyly vůbec. Týkají se však pouze prkotin, třeba nedodržení termínu nápravy pochybení. A jsou navíc směšně nízké, v řádu tisíců. Jediný pořádný flastr milión korun je možno uložit, když firma nebude pojištěná!!! Podezření klientelizmu sílí.

A tak se zdá, že současné vedení radnice pokračuje v tradici svých předchůdců. Vznikají nevýhodné smlouvy. Vzpomeňme skandální prodej městských pozemků na Vídeňském rybníku (Lima Real) nebo směny bezcenných pozemků za lukrativní stavební místa (TTS). Z nedávné minulosti dostavbu Laguny nebo smlouvu na mobilní telefony O2, kterou bez výběrového řízení podepsal také Heřman a profit šel Kapucínu Repro. Mimochodem, podle sdělení policejního ředitele Petra Tomáška tento případ šetří kriminální policie. Doufejme, že také něco vyšetří.

Občané chtějí mít město čisté za rozumný peníz. Vždyť si to platí. To by však chtělo učinit přítrž tomuhle, s prominutím, svinčíku.

František Ryneš