Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 30. ledna
S prominutím 30. ledna PDF Tisk Email
Středa, 30 Leden 2013 09:20

Koncem minulého roku se na fasádách některých objektů v třebíčské čtvrti Zámostí objevily podivné orientační značky. Základem je emblém památek UNESCO, tvořivě doplněný jakousi „šantánovou“ červenou lucerničkou. Na některých objektech na špici postavený červený kosočtverec, evokující hodně hambaté souvislosti, po setmění svítí!

Zdá se, že tato lidová tvořivost, kterou je mezinárodní označení památek dotvořeno, neodpovídá schválené podobě mezinárodního označení a je tak zřejmě v rozporu s povoleným použitím na památkách světového architektonického dědictví.

 

Přes veškerou snahu, kterou vyvinuli někteří občané i opoziční zastupitelé, se nepodařilo objevit autora sporného novotvaru. Odpovědní úředníci se schovávají za neurčitý „příkaz shora“. Ani odbor památkové péče na radnici nebyl sdílný, informace tohoto typu jsou prý důvěrné, neboť jsou ve spisu. Stejně tak Národní památkový ústav, jehož úředník se chytře vymluvil na neobsazené místo tiskového mluvčího.

I kdyby byl znetvořený symbol památek UNESCO na objektech v Zámostí namalován v souladu s mezinárodními pravidly a i kdyby byl povolen dozorovými orgány, nic to nemění na tom, že jde o nevkus. Když červenými kosočtverci pomalují zdi památek sprejeři, jedná se o vandalizmus. Když to nařídí odpovědný úředník nebo politik, a když si odmyslíme způsobenou škodu, jedná se o, s prominutím, stupiditu.

František Ryneš