Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 21. prosince
S prominutím 21. prosince PDF Tisk Email
Pátek, 21 Prosinec 2012 09:49

Dlouho nechtěli politici kápnout božskou. Zase nám připravili pěkný vánoční dárek. Zdraží nám vodu, a ne zrovna málo. V Třebíči o téměř 6 procent. Necelých pět procent si „přiklepne“ Vodárenská akciová společnost a o jedno procento naroste DPH. V Třebíči tak za kubický metr vody dáme od ledna 83,44 Kč. To je navýšení o 4,54 Kč.
Čím je tak výrazný nárůst způsoben? Především svazek obcí, jehož předsedou představenstva je třebíčský starosta Pavel Heřman (HZNR!) zvýšil vodárenské akciovce cenu pronájmu vodárenské infrastruktury o neuvěřitelných 26 procent! Někteří zástupci obcí v představenstvu byli proti. Starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup se netají tím, že byl pro ponechání ceny. Vždyť je již tak jako tak jednou z nejvyšších v republice. Podobné stanovisko zastává i zástupce Náměště Jan Kotačka. Někteří političtí jestřábi byli pro ještě razantnější zdražení, které by znamenalo nárůst ceny až o osm procent. „Naštěstí se Heřmana podařilo umravnit,“ oddechl si jeden z účastníků jednání.
Čím zastánci velkého zdražení argumentovali? Chtějí už zase stavět. V Třebíči je zvykem stavět zbytečné stavby, třeba dostavbu Laguny. Na investice však svazek potřebuje peníze. Proč si je nevzít od občanů? Dalším faktorem zvýšení ceny je nárůst cen surové vody od Povodí Moravy o 4,6%. I když se to v konečné ceně projeví jen marginálně, spolu se zdražením energií a laboratorních služeb to k celkovému zdražení také přispěje.
Dosti demagogie projevil při zdůvodnění ředitel vodárenské v Třebíči Hedbávný. „Jeden litr vody z tohoto veřejného vodovodu stojí něco přes 8 haléřů, jeden litr balené vody v obchodní síti kolem 10 Kč, balená voda je tedy více než 100x dražší při srovnatelné kvalitě. Při průměrné spotřebě 65 litrů pitné vody na osobu a den v našem regionu činí roční náklady na „vodu“ u tříčlenné rodiny přibližně 5900 Kč, tedy cca 492 Kč měsíčně,“ vypočítává ředitel.
Rodina si tak oproti loňsku připlatí více než 350 korun. Že to jde i jinak nám ukazuje příklad téměř sousedního okresu. Proč na Pelhřimovsku přijde voda jen na 54 koruny?
Radní už zdražili svoz odpadků, nahoru jde i cena plynu a elektřiny. Navíc se vše zdraží o 1% kvůli vyšší DPH. Od volených zástupců občané právem čekají ochranu svých zájmů. V konečném účtování, alespoň v Třebíči, s prominutím, zpláčou nad výdělkem.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 21 Prosinec 2012 11:48