Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 26. listopadu
S prominutím 26. listopadu PDF Tisk Email
Pondělí, 26 Listopad 2012 10:56

Rada města doporučila zastupitelům, aby podstatně navýšili občanům města poplatky za svoz a likvidaci odpadu. Zatímco v letošním roce každý občan včetně nemluvňat zaplatil 492 korun, nyní to bude 732 korun. To je nárůst o více než 48% !!! Umožnil to nový zákon, který obcím dává možnost účtovat občanům poplatek až do výše skutečných nákladů. A ty činí, podle Pavla Pacala (Pro Třebíč), právě oněch 732 korun.

Město Třebíč podporovalo svoz odpadu ze svého rozpočtu. To bylo zhruba 9 miliónů za rok. Nyní tedy chce vedení radnice říci občanům: „Dost! Už vás nebudeme podporovat!“ Postoj radnice se projeví na nákladech rodin, zvláště těch s několika malými dětmi. U čtyřčlenné rodiny bude tedy roční nárůst téměř 1000 korun. Když k tomu připočítáme nárůst DPH o procento a zdražování energií, dostanou se mnohé rodiny do nemalých potíží.

Radní Martin (Bambus) Svoboda (Kapucín – VV) se holedbal v úvodníku radničního Třebíčského zpravodaje, že současná radnice podporuje rodiny s dětmi. Prý stavbou Laguny a domu dětí! Pravda je však úplně někde jinde. Právě drahé a nesmyslné projekty, viz zbytečný kruhový objezd v Borovině, Laguna nebo plánovaný dětský dům, které obyvatelé ani nechtějí, jsou důvodem zadlužení rozpočtu města.

 Vesměs je město staví bez dotace. Radní pak hledají peníze, kde se dá.

 Vedoucí komunálního odboru Alois Krčál přiznal, že náklady na likvidaci odpadu se rok od roku prakticky nemění. „Navýšení je politickým rozhodnutím vedení radnice,“ tvrdil s tím, že občané chodí neprávem nadávat úředníkům, kteří za to nemohou.

O nakládání s odpady se stará společnost ESKO – T, kterou vlastní svazek obcí Skládka TKO. Tam je Třebíč členem. Možná ke zvýšení přispívá i hospodaření těchto subjektů. Členské obce jim hradí náklady. Není bez zajímavosti, že jsou personálně propojené s vedením radnice. Jednatelkou jedné z nich byla několik let dnešní místostarostka Marie Černá (TND). Leccos by možná napovědělo výběrové řízení na likvidaci odpadků. Podle Aloise Krčála se naposledy konalo někdy v roce 2004. Kdyby ovšem proběhlo.

A jak jsou na tom ve městech v okolí? I když jednání zastupitelstev ještě neproběhla, tak brutální zdražení neplánují. V Jaroměřicích a Náměšti půjdou  nahoru o 100 korun na 600, v Moravských Budějovicích Vlastimil Bařinka dokonce neplánuje žádné zvýšení ze současných 480 korun. Obyvatelé tam mají to štěstí, že radnice rodiny „třebíčským“ nepodporuje, s prominutím, po kapucínsku.


František Ryneš   

Aktualizováno Pondělí, 26 Listopad 2012 11:03