Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 17. října
S prominutím 17. října PDF Tisk Email
Středa, 17 Říjen 2012 11:42

Na minulém zastupitelstvu předal Zdeněk Štajnc zvoleným zástupcům lidu petici. Na základě petičního zákona se nezvolení zástupci lidu domáhají revokace usnesení lednového zastupitelstva o dostavbě areálu Laguna. Dostavba je podle nich nehospodárná.

Z čeho petiční výbor, který zastupuje třebíčský výtvarník Štajnc, vychází? „Stavba z hlediska zdravého rozumu neměla vůbec vzniknout,“ hovoří se v petici. A text pokračuje: "Stavba vznikla v nadmořské výšce 405 m, kde je dosažitelná pouze pitná voda, jejíž cena je dnes 71,72 Kč/m3, což je nárůst bezmála stonásobný proti roku 1990. Areál Laguna provozuje Sdružení sestávající se z TTS energo, s.r.o., která sama sobě dodává energii na ohřev vody, a YASHICA s.r.o., která provozuje plaveckou školu pro široké okolí, když Kraj Vysočina se této činnosti 30.6.2011 zbavil. Jedině tak je možné, že návštěvnost je 140 tisíc do roka. Město Třebíč dotuje podnikání těchto společností částkou 4,7 mil. Kč ročně z našich daní. Občané by měli zvážit, zda se jedná o dotaci do sportu, či do podnikání soukromých subjektů“. Tolik petice.

 

Nejde jen o investiční náklady ve výši asi 58 miliónů korun, i když i to je v době obřího deficitu městského rozpočtu obludná částka. Dostavbou také stoupne spotřeba vody o 17 tisíc kubíků za rok, při dnešních cenách vody to dělá 1,22 miliónu korun ročně. Venkovní bazén i tobogán ovšem spotřebuje na ohřev mnohem více tepla. To budou další milióny. Město tedy bude muset na provoz doplácet podstatně více. Jinak by muselo zvýšit vstupné na přibližně 150 korun. To je ovšem pro obyvatele Třebíče neúnosné, myslí si petienti i opozice v zastupitelstvu.

Rada města se však očividně nechystá stavbu zastavit. „Petici podepsalo jen pár občanů“, tvrdil na tiskovce města místostarosta Pavel Pacal. Slovo „pár“ znamená podle něho více než 200. Tedy asi stonásobek skutečného smyslu slova. A nájemce pro jistotu chystá "protipetici".

Stavbu provádí náměšťská firma Outulný. Tatáž firma se kterou má město špatné zkušenosti při stavbě tělocvičny ZŠ na Václavském náměstí. Kauzu dokonce šetřila policie pro podezření z korupce. Alespoň v tom smyslu vyznělo trestní oznámení, za kterým byli lidé z firmy Kapucín. Dnes jsou titíž lidé ve vedení radnice a chovají se úplně stejně, jako jejich předchůdci, dnes pro změnu oni v opozici. Jeden z nich to velmi trefně vystihl. „Co se divíte, politici se po vobách mění, ale kmotři zůstávají“.
To není dobrá vizitka pro Pavla Heřmana (HZNR), Pavla Pacala (Pro Třebíč), Marii Černou (TND) ani pro Martina Svobodu (Kapucín - VV), Petra Škarabelu (Kapucín – HZNR!) a Milana Šťastného (Kapucín – Břehy). Podle posledního z nich si Outulný neměl v Třebíči postavit ani kozí chlívek. Pravda je, že stavba za 58 miliónů bez DPH opravdu není, s prominutím, kadibudka.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 17 Říjen 2012 11:55