Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 12. září
S prominutím 12. září PDF Tisk Email
Středa, 12 Září 2012 10:01

Město se pakuje, na sportovce zbude jen almužna. Po novele zákona o loteriích se změnilo rozdělení výtěžku. Nový způsob nezaručuje sportovcům žádný podíl, dosud dostávali peníze od Sazky a ČSTV. Od Nového roku peníze inkasují obce, které vyhláškou hazard nezakázaly, několikanásobně více, než tomu bylo dříve. To se sportovcům nelíbí. Oprávněně mají pocit, že by se s nimi obce měly o „lup“ spravedlivě dělit.
Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) tvrdí, že město chce sportovcům pomoci. „V srpnu proběhla schůzka, na které jsem všem sportovcům představil plán finanční podpory v roce 2012. Každá organizace, která o příspěvek požádala, obdrží 5 tisíc korun a na každého registrovaného člena 83 korun,“ farizejsky slíbil místostarosta s tím, že se sice nejedná o velké sumy, ale sportovním organizacím velmi výrazně pomohou. Celkově město Třebíč mezi sportovce rozdělí  almužnu: 700 tisíc korun. I tu však, podle sdělení vedoucího finančního odboru Davida Vojtana, budou sportovci inkasovat pouze dva roky.

 

Letošní příjmy z hazardu pro Třebíč odhadlo ministerstvo financí na 15,5 miliónu. Vedoucí finančního odboru David Vojtan našemu serveru sdělil, že na účet města dorazí každý kvartál z tohoto zdroje 3 milióny korun. To by tedy bylo méně, než odhadlo ministerstvo. Protože však k výplatě „kontrabandu“ z hazardu dochází s tříměsíčním zpožděním, bude prý to letos „jen“ 11 miliónů.

Radnice zadlužila město až po uši. Rozmařilá dostavba bazénu Laguna, zbytečný kruhový objezd v Borovině nebo příjezdové komunikace ke stavebním parcelám soukromých developerů jsou financovány bez dotací, na dluh, z úvěru ve výši 200 miliónu korun. Nyní „Heřmanova parta“ přichází s novou vypečenou kulišárnou. Celý výtěžek hazardu, s výjimkou těch 700 tisíc, půjde do městského rozpočtu.

Nyní tedy vyšlo v celé nahotě najevo, proč koalice prohlasovala proti vůli občanů i opozice městskou vyhlášku, která hazard v Třebíči legalizuje. Přilepší si letos o více než 10 miliónů. Příští rok ještě o víc.

Že je příjem z hazardu nemorální? Že jeho legalizace zavání korupcí? Že město parazituje na nemocných závislostí? Ale jděte mi k šípku. Ani náš pan prezident nezná, s prominutím, špinavé prachy.

František Ryneš