Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 28. srpna
S prominutím 28. srpna PDF Tisk Email
Úterý, 28 Srpen 2012 13:48

Poslední dobou se nestává často, aby byla Třebíč v hlavních zprávách veřejnoprávní televize. Minulou středu se to stalo. Když komentátor hovořil o zprávě BIS, dotkl se i prorůstání klientelizmu do radnic na menších městech. Pravda, některé aktivity „kmotrů“ nepřesahují meze zákona a korupce se vůbec těžko dokazuje. Ve skutečnosti nestojí v čele radnic volení představitelé, ale města jsou řízena paralelní strukturou, lobbisty. Komentář byl doprovázen záběry na třebíčskou radnici. Zdá se, že právem.

Důkazem je fakt, že v radniční koalici nezůstal ani jediný politik z minulého vedení a přesto se věci dějí shodně. Kde zůstala prohlášení Pavla Heřmana (HZNR), že si posvítí na nevýhodné nájemní smlouvy! Jsou uzavřeny na nesmyslně dlouhou dobu. Ano, kontrolní výbor provedl kontrolu a našel mnohá pochybení. Důsledek? Potrestaný úředník? Nikoliv. Koalice na návrh právě Heřmana odvolala členku kontrolní skupiny Marii Rynešovou (HZNR!). Kde zůstalo prohlášení Milana Šťastného (Kapucín-Břehy), že firma Outulný už v Třebíči nepostaví ani kozí chlívek! Kozí chlívek ne, ale dostavba plaveckého areálu Laguna za téměř 60 miliónů plus DPH. „Skaut nikdy nelže,“ říkává Šťastný. Ale někdy to neplatí.

 

Když už jsme u Kapucínů – také nepřišli zkrátka. Radní Martin (Bambus) Svoboda (Kapucín-VV) si přihrál „malou domů“ tím, že před hlasováním o telefonním operátorovi radnice neohlásil konflikt zájmů. Policie naznala, že porušil zákon. Přestupková komise ve Velkém Meziříčí mu, zatím nepravomocně, vyměřila peněžitý flastr. Kolik, to se tají. Hrozilo až 50 tisíc.

Když už jsme u kauzy mobilních telefonů a role radního Svobody – proč vyšetřování kriminalistů skončilo u potrestání jednotlivce? Že by třebíčský kriminalista neměl odvahu svého kolegy ve Frýdku Místku? Tam policista obvinil za zmanipulovanou veřejnou soutěž radní i úředníky. V Třebíči soutěž na mobilního operátora nebyla ani vyhlášena!!! To je u lukrativní zakázky na služby po dobu 27 měsíců na pováženou. Je pod ní podpis Pavla Heřmana. I žáku obecné musí být jasné, že byl překročen limit, kdy soutěž měla být vypsána. Doufám, že se orgány činné v trestním řízení konečně probudí. Po Rathovi přece vidí, že už se dnes smí.

Tak bychom mohli pokračovat. Třeba rozdílnou cenou věcného břemene při pokládce sítí. Proč má provozovatel tepelného hospodářství v Třebíči 30x nižší cenu než EON? Proč pořadatel pivních slavnosti platí za pronájem Karlova náměstí třetinu ceníkové ceny?

Ano korupce se těžko dokazuje. To ví i BIS. Na maloměstě každý na každého něco ví a tak se zdá, že se úředníci a politici vzájemně drží, s prominutím, pod krkem.

František Ryneš