Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 10. července
S prominutím 10. července PDF Tisk Email
Úterý, 10 Červenec 2012 07:36

Strážníků stále přibývá

Třebíč patří mezi ta místa v republice, kde je výskyt kriminality nejnižší. Je to dáno jednak stabilní strukturou obyvatel s vyšším vzděláním, jednak velmi nízkou ekonomickou aktivitou firem. Kriminalita se omezuje na pouliční trestnou činnost, drobné krádeže a vloupání. Ani drogová scéna nedosahuje parametrů velkých měst. Opravdu velké korupční kauzy typu Vídeňský rybník se nějak nedaří vyšetřit.

Zastupitelstvo na jaře schválilo Koncepci prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na r. 2012 až 2016. Právě do prevence dává město značné finanční prostředky. Škoda že materiál, který novinářům představila Martina Bártová, předsedkyně komise prevence kriminality, se vyhnul přehledu financování. Jsou uvedeny jen dílčí částky nebo procento rozpočtu odpovědné organizace. Mlžení, nebo neschopnost paní předsedkyně?

 

Mezi významné počiny prevence kriminality patří rozšíření a modernizace kamerového systému. Například v Židech je umístěno pět nových kamer s vysokým rozlišením. Občané této čtvrti už nebudou odkázáni na montáž „soukromých“ kamer a nebudou tak vystaveni šikaně Úřadu na ochranu osobních údajů. Rozšíření kamerového systému v sobě skrývá i jedno velké negativum. Město zřídilo další dohledové pracoviště a zvýšilo počet strážníků o dva na neuvěřitelných 39! Přitom ministerstvo vnitra doporučuje jednoho strážníka na 1000 obyvatel, a to ještě v problémových lokalitách. Třebíč by tedy s přibližně 37 tisíci měla mít strážníků nejvýše 37. I toto číslo se však jeví jako hodně nadhodnocené.

Kolik nás městská policie stojí? Podle údaje, který padl na tiskové konferenci města, je to ročně 22 miliónů. Každý z nás tedy přispívá na „své“ strážníky částkou bezmála 600 korun! V tomto světle se jeví efektivita městské policie při tak nízké kriminalitě velmi sporně. Zvláště když slouží z části i komerčním podnikům typu megaopera Carmen. Městská policie uzavřela na požadavek pořadatele (lidé kolem firmy Kapucín) Svojsíkovo nábřeží a zdarma (!!!) hlídala zátaras, aby nikdo nemohl z promenády sledovat propadákové představení. Dodnes město dluží sdělovacím prostředkům informaci, kdo přikázal veřejné prostranství uzavřít.

I když je preventivní charakter městské policie nesporný, měli by se představitelé města začít chovat jako dobří hospodáři. Nynější koalice, která si dříve z opozičních lavic stěžovala na zneužívání strážníků (viz. Ostří hoši z Třebíče), si nyní nepočíná o mnoho lépe. Zdá se, že moc korumpuje ještě více, než, s prominutím, prachy.

František Ryneš