Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 2. července
S prominutím 2. července PDF Tisk Email
Pondělí, 02 Červenec 2012 12:34

Je to známá pravda. Když dva dělají totéž, nemusí to vždy být totéž.

Zastupitelstvo Jaroměřic ve středu schválilo vyhlášku, kterou zakazuje veškerý hazard na území města. Již loni zastupitelé zakázali hazardní automaty, které povoluje město. Nyní k tomu tedy přidali i videoterminály, povolené ministerstvem financí. Od 1. ledna příštího roku je veškerý hazard v Jaroměřicích nelegální. Starosta Jaroslav Soukup (ČSSD) se nebojí soudních sporů. Dobře si uvědomuje, že ústavní soud již několikrát rozhodl ve prospěch obcí. Přiřkl radnicím právo, aby na svém území o těchto věcech rozhodovaly.

Pro koho je to dobrá zpráva? Především pro občany města Jaroměřic. Nebudou se bát o své děti, které nechytí nákazu zhoubnou nemocí zvanou gamblerství. Klesne kriminalita a také stát ušetří 120 tisíc na jednoho nemocného závislostí za léčbu v Jemnici. Dobrá zpráva je to i pro starostu Soukupa. Odvážným rozhodnutím si „jeho“ parta řekla o znovuzvolení.

 

Dobrá zpráva je to i pro třebíčskou radnici. Závisláci, držící v zisku dvacet jaroměřických hazardních automatů povolovaných ministerstvem a další desítku „radničních“, budou dojíždět za svou vášní do Třebíče. Je nejblíž. Platí-li přímá úměra – co hazardní přístroj, tolik přibližně gamblerů – naroste počet návštěvníků třebíčských heren o téměř 15%, bez dodatečných investičních nákladů. O stejné procento se zvýší nejen zisk provozovatelů hazardu, ale i příjem městského rozpočtu Třebíče. Byl-li původní odhad příjmu 15 miliónů za rok, polepší si v Třebíči o 17 ¼ miliónu.

Proč koalice na třebíčské radnici nejde jaroměřickou cestou? Buď jsou to (včetně čtyř prdagogů) „neználci“, kteří si negativní dopad hazardu neuvědomují. Nebo jim jde o těch 17 miliónů dodatečných ročních příjmů. Obrovský dluh města (deficit 200 miliónů je kryt úvěrem) by hazard zaplatil za 12 let. I třetí možnost mne napadá. Ale prosím vás, což ještě kromě Lenky Bradáčové někoho zajímá, s prominutím, mazivo?

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 02 Červenec 2012 12:44