Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 15. dubna
S prominutím 15. dubna PDF Tisk Email
Neděle, 15 Duben 2012 00:00

Podle Českého statistického úřadu se v loňském roce počet obyvatel v Třebíči opět snížil. Loni se odstěhovalo 745 lidí. Částečně tento pokles vyrovnalo přistěhování nových obyvatel. Bylo jich však jen 418. Tento trend je dlouhodobý. V uplynulé desetiletí se smrskla Třebíč o neuvěřitelných 1 454 lidí.

Důvodem tohoto stavu je zejména odliv mladých. Po zprovoznění dukovanské jaderné elektrárny se před třiceti roky do Třebíče přistěhovaly tisíce nových obyvatel, převážně s vysokoškolským nebo středoškolským vzděláním. Jejich děti, přesně podle zákonů genetiky, prošly vysokoškolskými studiemi a právě nyní startují profesní kariéru. Jenomže nikoliv v Třebíči. Jednak je zde obecně málo pracovních míst a v neposlední řadě cítí, že je „starousedlíci“ neberou. Dalším důvodem je dlouhodobě katastrofální garnitura vedoucích politiků města. Pro obyvatele se toho ve srovnání s jinými městy udělalo velmi málo. Bohužel, tento trend trvá i po posledních komunálních volbách. Namísto podpory tvorby nových pracovních míst se za peníze města stavějí zbytečné kruhové objezdy, lávky, dokonce z plaveckého bazénu Laguna má za 70 miliónů vzniknout akvapark, který si lidé příliš nepřejí.

Vedení města strká hlavu do písku. Třebíčský místostarosta Milana Zeibert (Břehy) jednu z příčin odhalil pro ČTK. Je to prý způsobeno hlavně nedostatkem pracovních příležitostí. Nechápe, proč se nové investory nedaří do Třebíče přilákat. „Největší šance byla loni, když o Třebíči uvažovala jedna tchajwanská firma,“ řekl místostarosta. Proč však Foxconn (na obr.) raději rozšířil výrobu ve svých dosavadních lokalitách v Čechách a částečně se přestěhoval na Slovensku? Protože mu tam vytvořili lepší podmínky. Díky neschopnému vedení obyvatelé Třebíče ostrouhali. Nebylo to zdaleka poprvé. Například německá firma Fraenkische raději postavila závod v Okříškách a Alfa in dokonce z Třebíče odešla do Nové vsi. K úbytku obyvatel ve městě prý mohlo přispět i to, že si některé rodiny postavily domky v okolních vesnicích. Možná. Tak to udělal současný radní Martin Svoboda (VV). Postavil si v Mastníku, i když se formálně nastěhoval do Třebíče, aby zde mohl kandidovat. Za tu, jak říká ministr Kalousek, „hnusnou a slizkou“ stranu. Pochopitelně, v Mastníku ho problémy Třebíče nezajímají. Vidí je jen, s prominutím, z rychlíku.


František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 23 Červenec 2012 08:16