Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 9. února
S prominutím 9. února PDF Tisk Email
Čtvrtek, 09 Únor 2012 00:00

Exministr Martin Kocourek pěkně zavařil našemu regionu. Při rozvodu „odklonil“ pěknou hromádku miliónů od zvědavých pohledů manželky. Jenomže se na to díky tisku přišlo. Není možno argumentovat tím, že na polovinu peněz manželka nemá právo, protože on si je opatřil sám. A to ani tehdy, kdyby na úplatečku jeho bývalá polovička neměla vůbec žádnou zásluhu. Vše, co si manželé po dobu trvání manželství nahospodařili, se dělí dvěma.

A jak tím bývalá „Klausova bonsaj“ zavařila Třebíčsku? Musel jít. Jeho nástupce na ministerstvu hospodářství Martin Kuba (také ODS) nesdílí názor svého předchůdce, že by se u nás mělo postavit 18 nových jaderných reaktorů. Není to prý jednak ekonomické a jednak není kde. A tak nový ministr přišel s úspornou variantou. Postavit dvě tisícovky v Temelíně, kde je vše na dostavbu dávno připraveno, a prodloužit životnost Dukovan do roku 2035.

Jeho plán, alespoň co se Dukovan týče, má velkou slabinu. Udržet JE Dukovany v provozu dalších třiadvacet let je zřejmě nemožné. Vždyť původní plánovaná životnost byla 25 let a ta už je prakticky vyčerpána. Prodloužit ji po roce 2015 alespoň na dalších deset let bude těžké. Sovětský projekt totiž nepočítal se změnou společenských poměrů u nás a už vůbec ne s členstvím v EU. Hlavním nedostatkem, který nám v Bruselu neustále otloukají o hlavu je skutečnost, že dukovanská atomka nemá kontejment, vzduchotěsnou vnější obálku.

Z dostavby EDU nebude asi nic a rovněž nic na tom nezmění ani možná občanská neposlušnost v regionu, čímž hrozí senátoři Jonáš a Vystrčil. On už je nejspíš za to jejich stranický šéf Nečas pěkně, s prominutím, vytahal za uši!

František Ryneš 

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 14:55