Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 6. února
S prominutím 6. února PDF Tisk Email
Pondělí, 06 Únor 2012 14:47

„Nevstoupíš dvakrát do téže řeky,“ pravil řecký filozof Hérakleitos z Efesu asi 500 let před Kristem. Vzpomněl jsem si na jeho slova, když se v tisku objevila zpráva, že Pavel Heřman chce kandidovat v krajských volbách.

Když byl v devadesátých letech poprvé zvolen starostou Třebíče, stal se záhy hybatelem změn ve městě. Mezi jeho vydařené počiny patří obnova Židovského města z úvěru 40 miliónů, který poskytli Američané. Založil Fond Třebíč a některé charitativní nadace. Když byl za čtyři roky znovu zvolen, jeho aktivity upadly. Dozvukem úspěchů bylo ještě zvolení senátorem. Předtím na něho podali trestní oznámení spolustraníci z ODS kvůli kauze Intherm. Záhy po zvolení senátorem opustil starostenský post. V Praze po něm, kromě fotek Malé Strany, nic moc viditelného nezůstalo, nechal se zaštítit lidovci. Překvapivě pak kandidoval do kraje. Uspěl, ale ani v Jihlavě se moc neohřál a asi po čtvrt roce odstoupil.

Podruhé do téže řeky Heřman vstoupil zvolením v posledních komunálních volbách. Osobní satisfakce jako hrom. Bohužel, zůstalo jen u ní.

Jak z toho ven? Nejlepší anekdoty jsou ty opakované. A tak Heřman opět volí „organizovaný ústup“. Deníku MF Dnes objasnil svoji překvapivou kandidaturu do kraje slovy: "Když jsem viděl, jak na kraji fungují lobbistické a stranické tlaky a že kraj nefunguje pro všechny stejně, tak jsem usoudil, že by stálo za to tam být," řekl starosta Heřman. Těžko říci, jak si jeho slova vysvětlit.

Dohodu o Heřmanově kandidatuře potvrdili krajští předsedové STANu a TOP 09, exposlanec Vlastimil Bařinka a Jiří Blažek. Dohoda prý je zatím ústní. Nemůže být ani jiná, Heřman totiž ještě neprošel primárkami na Třebíčsku. Zde jsou k jeho poslední etapě politické práce značné výhrady.

Hérakleitos byl filozof. Avšak ne každému, koho zdobí bílý vous, je dáno dospět do jeho moudrosti. Někteří z nás naopak, s prominutím, senilní.

František Ryneš

Aktualizováno Sobota, 17 Březen 2012 15:03