Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 10. ledna
S prominutím 10. ledna PDF Tisk Email
Úterý, 10 Leden 2012 00:00

Dva členové místního sdružení ODS Jaroměřice Václav Kutnar a Jan Pevný podali trestní oznámení na celostátního předsedu komunistů Vojtěcha Filipa. Důvod? Kondoloval představitelům zrůdného severokorejského režimu k úmrtí diktátora slovy: „Velmi jsme si vážili Kim Čong-Ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu“. Dále Kutnar s Pevným trefně srovnávají nebožtíka s jinými zrůdami, Hitlerem a Stalinem. V severní Koreji je dnes 200 tisíc politických vězňů. Z Filipovy kondolence je zřejmé, že naši bolševici takový stav považují za hodný obdivu, čímž jej dokonce podporují. Tím se dopouštějí stejného porušení zákona, jako kdyby třeba veřejně nosili hákový kříž.

Občas se v televizi dívám na jednání parlamentu. Na sáhodlouhé diskuze, ve kterých komunisté dávají lekce z demokracie poslancům demokratických stran. V mnohém mají pravdu.

Rozkrádání veřejných prostředků, korupce, klientelizmus, bezuzdné mrhání veřejnými prostředky – to vše si kritiku jistě zaslouží. Nejsou to nicotné problémy, člověk, zvláště mladý, má tendenci komunistům zatleskat a dokonce je třeba i volit, když na chvíli pozapomene na nesvobodu a pronásledování za jejich režimu. Nejinak je tomu při jednání třebíčského zastupitelstva. I tady se komunisté předhánějí v lekcích slušnosti a morálky. Stačí však zalistovat ve stránkách normalizační Jiskry, přečíst si diskusní příspěvky na zasedání OV či KV KSČ. Jako mávnutím kouzelného proutku se objeví pravá tvář Julie Dolejší nebo soudruha Ustohala a mnohých dalších.

Vojtěch Filip nám otevřel oči. Kdyby se bolševik znovu dostal k moci, pěkně by s naší demokracií a svobodou zatočil.

Dovolím si dopustit se prognózy. Trestní oznámení Václava Kutnara, kterého jinak dobře znám jako opravdového a čestného člověka, zřejmě neuspěje. Jsem hodně zvědav, co policie (ne)vyšetří a jak zdůvodní odložení případu, zda bude mít státní zástupce chuť pustit se do žaloby. A co „nezávislý“ soud? Odsoudí někdejší soudruh soudce nynější soudruhy?

Přesto má gesto Václava Kutnara a Jana Pevného smysl. Bolševické kousky nám nemohou být, s prominutím, šuma fuk

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 08:11