Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 1. ledna 2012
S prominutím 1. ledna 2012 PDF Tisk Email
Neděle, 01 Leden 2012 08:16

Co si přejeme do Nového roku? Většinou štěstí, splnění přání, i těch nejtajnějších, a hlavně zdraví (a pak se většinou přidá klišé o Titaniku). A aby tento rok byl lepší nebo aby alespoň nebyl horší roku předešlého.

Sbormistr Karel Tomek popřál na závěr vánočního koncertu v třebíčské bazilice sv. Prokopa posluchačům odvahu. Odvahu nedat se vystrašit novinami, rozhlasem a televizí, když se předhánějí přinášením katastrofických scénářů vývoje národního hospodářství s negativním dopadem na naši životní úroveň. Přesně podle žurnalistické poučky – dobrá zpráva, žádná zpráva. Pravda, hodně jim pomáhají politici, ti na nejvyšší úrovni i ti místní, neutuchajícím proudem afér, plýtváním veřejnými prostředky či rovnou korupcí. Ze společnosti mizí morálka, pocit vlastní odpovědnosti vůči druhým. A už se znovu rozdělujeme na „my“ a „oni“.

Ano, potřebujeme odvahu postavit se této masáži, tomuto vymývání mozků. Navozuje totiž pocit marnosti veškerého našeho snažení. Každý z nás však má povinnost postavit se nepravostem všude tam, kde je zjistí. Kde přijde na korupční jednání, rodinkaření, nespravedlivost.

 

Musíme mít stále na paměti, že jsme se jako lidstvo nikdy neměli lépe. Že válku zná naprostá většina pouze z vyprávění a hodin dějepisu. Že slovo hlad vyjadřuje momentální stav žaludku a nikoliv sociální katastrofu. Že zboží všeho druhu se již dávno neshání, ale normálně nakupuje. Že se naopak musíme bránit agresivní reklamě, která nás nutí kupovat nepotřebné věci a potraviny v množství majícím za následek plýtvání a obezitu.Ano, patříme k desetině obyvatel Země s nejvyšší životní úrovní. Naším problémem není přežití jako u minulých generací, ale jak si stále více užívat. Z makroekonomického hlediska i jako jednotlivci. Mírný nárůst ekonomiky nebo dokonce stagnace – to není katastrofa. To je normální dlouhodobě udržitelný stav. Naopak nárůst spotřeby, růst výroby „na dluh“ o spoustu procent – to je cesta do pekel.

Vážení přátelé, přeji vám s Karlem Tomkem odvahu nenechat se znechutit, sebrat odvahu postavit se tlaku médií. Přeji vám odvahu zastavit kolotoč nákupu nových a nových zbytečností, odvahu vystavit stop dalšímu zadlužování, vždyť nové věci přinášejí štěstí jen na pár chvil. Přeji vám odvahu hledat trvalé štěstí. Radost z pěkných vztahů v rodině, v práci i sousedství. Uspokojení z dobře vykonané práce. A čisté svědomí.

František Ryneš

Aktualizováno Úterý, 31 Leden 2012 08:02