Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 14. prosince
S prominutím 14. prosince PDF Tisk Email
Středa, 14 Prosinec 2011 00:00

Vedení třebíčské radnice v létě překvapilo občany rozhodnutím, že vypíše výběrové řízení na zhotovování Třebíčského zpravodaje. Překvapení spočívalo v tom, že před rokem v opozici stejní lidé volali po jeho zrušení. Argument byl logický. Za 1,2 miliónu z peněz daňových poplatníků se rada jen zviditelňuje. Jako v mnohých jiných kauzách i tady po zvolení noví radní obrátili o 180 stupňů. Zpravodaj bude i v příštím roce a bude ho znovu vyrábět agentura Yashica.

Ale abych jen nekritizoval. Napříště vyjde jeho výroba levněji, tvrdí Pavel Pacal: "Na plakátovacích plochách nechtěla dát Yashica ani o korunu navíc, dnes máme 100% navrch. A se Zpravodajem je to podobné."  Zhotovení jednoho čísla vyjde příští rok na 75 tisíc, stejně jako letos. Ale v této ceně bude zvýšená DPH i distribuce, náklad bude navýšen z 15,9 tisíce výtisků na 17,5 tisíc, obálka na křídě a vnitřek na silnějším papíře. Ekonomiku vydávání „opticky“ vylepší zařazení redaktora v Městském kulturním středisku.

 Obsah zpravodaje se od dob uhersko-mastné radnice příliš nezměnil. Dál se z fotek u úvodníků kření starosta a jeho parta (to abychom nezapomněli, kdo tady velí), dál se stříhají pásky za cvakání závěrky fotoaparátů (to abychom si připomněli, co pro nás dělají). Trochu více kultury, ovšem selektivně zaměřené do jiných žánrů. Pivní slavnosti DANů vystřídala propadáková megaopera Kapucínů a Heřmanův rodinný operní festival. Na Silvestra bude obnoven ohňostroj, ten na Nový rok zůstane (Kocourkov a rozmařilost, říkají mnozí). Travesty šou zůstává (lid si ji prý žádá). Ale také kvitujeme absenci urážek opozičníků. Podpora podnikání je rovněž selektivní, jen hrají jiní hráči (kdo by si vzpomněl na Limu, Outulného a Veselého? Kapucín, S.O.K. a Vesas jsou dnes in). Ve sportu dává Zpravodaj větší důraz na Zeibrtovu atletiku a Svobodův bassebal, hokej je stálice.

Vydávání městského periodika je v době krize rozmařilost. Zvláště když má město deficitní rozpočet, vyfutrovaný půjčkou. Pardon, ještě vlastně nemá žádný. Rada ho neumí připravit včas jako jinde. Zato se zpoplatní další parkoviště a vybere výpalné od majitelů víc než dvou set hazardních automatů. Ten milión za radniční plátek je v tomto světle, s prominutím, prkotina.  

František Ryneš

Aktualizováno Pondělí, 09 Leden 2012 21:38