Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 3. listopadu
S prominutím 3. listopadu PDF Tisk Email
Čtvrtek, 03 Listopad 2011 20:17

Ve čtvrtek proběhlo jedno z nejkratších zasedání třebíčského zastupitelstva v novodobé historii. Netrvalo ani půldruhé hodiny. Jeho průběh, dodejme že nudný, zmíním později. Narušil ho až na samém konci posledního bodu programu, „Různé“, zastupitel Petr Škarabela (Kapucín-HZNR!). Žádal omluvu po Ivo Uhrovi (ODS). Dotklo se ho, že v soukromé mailové korespondenci, ke které se dostal, nazval Uher vedení radnice gaunery.

„V angličtině to slovo znamená bastard“, tvrdil Škarabela. "Požaduji okamžitou omluvu!“ hřímal zastupitel, který „své“ radnici prodává kopírky a zajišťuje jejich servis bez výběrového řízení a bez uzardění. Na omluvu Petra Škarabely lze uvést, že nemá odpovídající vzdělání. Slovník cizích slov uvádí jako ekvivalent slova „gauner“ výrazy darebák, lump, ničema. Bastard je synonymem slova „parchant“, tedy nemanželské dítě.

 Ivo Uher žádost o omluvu přezíravě přešel. Vysvětlil, že v dopise pranýřoval gangsterské jednání radnice v souvislosti s hospodařením s finančními prostředky, jmenovitě s úvěrem ve výši 200 miliónů, jimž radní „futrují“ jinak schodkový rozpočet. A nutno spravedlivě podotknout, že měl v mnohém pravdu. Škoda že se podle své dnešní kritiky nechoval v době, kdy sám starostoval. Jinak by nikdy s Limou Real nepodepsal nevýhodný prodej pozemku na Vídeňském rybníku. 

Ivo Uher se Petru Škarabelovi neomluví, ani kdyby to uražený dal k soudu. Existuje totiž soudní precedens. Na tiskové konferenci před několika roky nazval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek gaunerem podnikatele Zdeňka Bakalu kvůli podivnému nakládání s byty OKD. Soud zamítl žalobu o omluvu i finanční odškodnění. „Výrok měl znaky kritiky oprávněné,“ uvádí se v odůvodnění rozsudku.

Naši republiku nečekají zlaté časy. Další krize klepe na dveře. Jen v Třebíči to odmítají slyšet. Městský rozpočet jde ke dnu, ale v horních patrech radnice se tančí. A opozice se s koalicí pře, kdo je větší gauner. Ten spor bych nechtěl, s prominutím, pískat.

František Ryneš 

Aktualizováno Pátek, 25 Listopad 2011 09:39