Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 31. října
S prominutím 31. října PDF Tisk Email
Pondělí, 31 Říjen 2011 10:50

„Co sám nemáš rád, nečiň druhému,“ pravil žáku kantor kdesi, krákaje ho za pačesy. Vzpomněl jsem si na anekdotický bonmot, před mnoha lety uveřejněný v Učitelských novinách. A co mi mravokárné úsloví připomnělo?
V minulých volebních obdobích, kdy na chod věcí veřejných mělo lví podíl nekulturní duo M+M, neměl festival Zámostí na růžích ustláno. Radnice kladla rozličné legislativní i finanční překážky. Rocková hudba nebyla šálkem kávy tehdejších mocipánů. Zato protěžovali Třebíčské pivní slavnosti, v té době zřejmě nejdůležitější článek chudičké městské kultury. Kvůli pijácké přehlídce bývalo uzavřeno i Karlovo náměstí. Kdo si myslel, že po komunálních volbách dojde k nápravě, že budou všechny druhy kultury zrovnoprávněny, hluboce se mýlil. Faktem je, že rockovému festivalu se již překážky nekladou. Ba právě naopak. Radní rezervovali skoro dva hektary Podzámecké nivy 8 měsíců dopředu ve prospěch „eseróčka“ Zámostí, tvořeného lidmi okolo firem Kapucín. Niva je pronajata hned na dva týdny. Odehraje se zde též monumentální opera Carmen. Nájemné bude činit 100 korun českých. „Kapucíni“ se však musejí zavázat, že věnují třebíčským neziskovkám 25 tisíc.
Co však je na celé kauze zarážející, společnost Zámostí si klade podmínku! V usnesení rady je specifikována takto: „…na předmětném pozemku nebude 3 týdny před zahájením festivalu pořádána jiná akce“. S touto nehoráznou diskriminační klauzulí rada města vyjádřila souhlas.
V zájmu obyvatel Třebíče je co nejbohatší kulturní život. Radnice jej však podpoří za předpokladu, že nositelem bude komerční Zámostí s.r.o. Ostatní musí uhnout. A tak byly Třebíčské pivní slavnosti vytlačeny z náměstí a jediný vhodný prostor, Podzámeckou nivu, rada  zablokovala. Tak říkajíc, s prominutím, „pro sichr“.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 18 Listopad 2011 16:20