Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 14. října
S prominutím 14. října PDF Tisk Email
Pátek, 14 Říjen 2011 10:15

Výběrové řízení na tajemníka třebíčského městského úřadu je v plném proudu. I když už je seznam uchazečů dávno uzavřen, radnice jej tají. Přesto se tu a tam proslechne, kdo že se to pokouší o štěstí.

Ze zkušeností odjinud víme, že v podobných případech se nejedná o výběrové řízení v pravém slova smyslu. Adept je totiž často předem vybrán a konkurz slouží jen jako alibi vůči opozici a sdělovacím prostředkům. Hlásí se do něho tři kategorie uchazečů.

V té první jsou naivkové, kteří doufají ve férový výběr. Nemusím dodávat, že jejich nedůvodný optimizmus  vede v naprosté většině k vystřízlivění. Zklamání bývá velké, odpovídá očekávání.

Do druhé skupiny patří notoričtí konkurzní harcovníci. Dobře vědí, že soutěž je pravděpodobně zmanipulovaná nebo že jejich schopnosti na výkon funkce nestačí.

Ale proč to nezkusit? Třeba se jednou poštěstí. A co víc, získají neocenitelné zkušenosti. Například psychotestů je jen několik, po pár pokusech je všechny znají nazpaměť.

Třetí skupinou jsou ti, kteří už mají vítězství v kapse. Jednak proto, že konkurz je jim „ušit na míru“ a pak, a to hlavně, jsou předem dohodnuti, tvoří-li nota bene komisi politici. Na výkonu během testů a pohovoru vůbec nezáleží. Nejde je podrobit následnému odbornému a nezávislému přezkoumání a papír snese všechno.

S vysokou pravděpodobností pravdivosti uniklo několik jmen na veřejnost. Zastavme se u jediného. Pavel Janata (KDU-ČSL) tajemníkuje v Náměšti nad Oslavou. „Ano, už mi to oznámil,“ nic netají starosta Vladimír Měrka. „Z lidského hlediska ho chápu. Každý den musí dojíždět a v Třebíči bude mít víc peněz,“ dodává.

Pavel Janata je opatrný politik. Nechodí do prohraných bitev. V Třebíči už byl tajemníkem i místostarostou. Stal se dokonce (neviditelným) senátorem. Konstelace na třebíčské politické scéně mu nahrává. Sehraná partička Heřman-Černá-Janata už tady jednou byla, Pavel Heřman na ni nostalgicky vzpomíná. A koalice má nejtěsnější možnou většinu v zastupitelstvu. To by lidovci mohli výhodně zobchodovat. Nyní do ní mohou vstoupit zadními vrátky, třeba jen jako ticháčci. VESAS potřebuje zakázky a Kapucín ukázal cestu. Nakonec, jedno místo v radě je pořád volné, koalice ho ostentativně neobsazuje.

Možná ale bude vše jinak. Konkurz bude férový a zvítězí ten nejlepší. Nebo se štěstí unaví a sedne, s prominutím, na … Císaře Pána

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 20 Říjen 2011 10:01