Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 27. září
S prominutím 27. září PDF Tisk Email
Úterý, 27 Září 2011 07:34

Dvě události z posledních dnů přispěly k opětovnému rozvíření diskuze o budoucnosti Jaderné elektrárny Dukovany. První z nich je vědecká konference, spolupořádaná městem Třebíč, ČEZem a Západomoravskou vysokou školou. Měla deklarovat podporu regionu, elektrárenské společnosti i státu pokračovat v provozu naší nejstarší jaderné elektrárny.

Protivníci jádra argumentují tím, že elektrárna je morálně zastaralá, nemá plnotlaký kontejment, který by v případě havárie zabránil úniku radioaktivity do okolí. Podpora politické reprezentace je prý zajištěna tím, že senátor Vítězslav Jonáš prodal své pozemky v okolí elektrárny realistce, která pracuje pro ČEZ, za cenu mnohonásobně převyšující tržní cenu v místě obvyklou. Teď může být „jaderníkům“ zavázán a proto prosazuje dostavbu. Mnozí si ještě pamatují jeho protiatomové postoje počátkem devadesátých let. Nevím, možná je výhodný prodej jeden z osobních důvodů pana senátora, proč změnil názor. Rozhodně jde o chytrou strategii elektrárenské společnosti. Nové pozemky totiž nepotřebuje. Stávající areál je i tak dost velký, aby dostavbu umožnil. I opačné argumenty jsou pádné. Dukovany patří do první třetiny nejlépe provozovaných atomových elektráren ve světě. Proč tedy alespoň neprodloužit provoz, když Němci atomky odstavují a v Evropě je proudu nedostatek?

 

Druhou významnou událostí posledních dnů je prohlášení Evropské komise, že je nutno jaderná zařízení podrobit zátěžovým testům a nejslabší z nich odstavit. Jenomže to má háček. Evropská komise není plnohodnotnou vládou a nemůže státům unie nic nařídit. Proto se mi toto prohlášení jeví jako pokusný balónek. Kdo ho do sdělovacích prostředků vypustil, bůh suď. Mohou to být protijaderní aktivisté, ale i samotný ČEZ ve snaze vyvolat podporu vystrašené veřejnosti, obávající se enormního nárůstu nezaměstnanosti a prudkého zdražení elektřiny.

Jisté je, že pokud se bude rozšiřovat výrobní kapacita z jádra, je nejpravděpodobnější variantou dostavba Temelína, kde je vše připraveno. Naopak, nejméně pravděpodobnou je stavba nové atomky v Blahutovicích na severní Moravě. Rozšíření Dukovan je někde mezi. Škoda, že vedení ČEZu zaspalo a neprovedlo v EDU zásadní modernizaci. To, čemu říká rekonstrukce výrobních bloků, je pouhá, s prominutím, kosmetická úprava.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 16 Říjen 2011 11:04