Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 17. září
S prominutím 17. září PDF Tisk Email
Sobota, 17 Září 2011 00:00

"První školní den rozlévají dělníci v jedné z ulic nový asfalt. Aniž by ta miniakce vzbuzovala větší pozornost, odehrává se tu malá revoluce. Asfaltový koberec bude nejlevnější za poslední léta - metr čtvereční vyjde na 1100 korun, ještě před dvěma lety to přitom byl dvojnásobek.
Kdysi aférami opředené město vyměnilo v loňských komunálních volbách vedení a teď mění i styl hospodaření. Kromě otevřených soutěží hledá úspory pomocí elektronických aukcí. Ostatně jako mnoho dalších měst a obcí. A jak ukazují čísla, vyplácí se to." Pro ty, kteří nevěřícně kroutí hlavou po přečtení předchozích řádek, chci uvést vše na pravou míru. Ne, opravdu se nejedná o Třebíč. Jde o malé městečko Černošice u Prahy a citát jsem si vypůjčil z denního tisku. Ale bylo by to pěkné. kdybych mohl totéž napsat o Třebíči. Bohužel, nemohu.
Ne že by se na poli zadávání veřejných zakázek vůbec nic nedělo. Město má nové webové stránky, zatím ještě ve zkušebním provozu a plné chyb. To se jistě napraví. Zveřejňuje  tam dokonce veřejné zakázky, k čemuž slouží  program E-ZAK. Ale pouze částečně. Chytrý software umí mnohem více. Třeba organizovat zmíněné elektronické aukce. To přináší  rozhodující zlepšení. Při elektronické dražbě totiž uchazeči o zakázku o sobě vzájemně neví. Dražba je anonymní, nikdo z dražitelů netuší, kdo jeho nabídku podhodí, nemohou se vzájemně domlouvat ani tvořit fiktivní konkurenční prostředí, jak je tomu u obálkové metody. Tam městem vyzvaní účastníci o sobě naopak ví a mohou se domlouvat nebo dokonce vzájemně uplácet. To už v Třebíči, alespoň podle trestního oznámení Milana Šťastného (Břehy), jeden podnikatel předvedl. Možná se u nás jedná o běžnou praxi.
O to méně pochopitelné je, proč se vedení třebíčské radnice elektronickým aukcím tak brání. Až tak, že radní Martin Svoboda (VV) v tisku prohlásil, že Třebíč s elektronickými aukcemi nepočítá. Radnice evidentně o úspory v řádu desítek procent nestojí. Inu, z cizího (rozuměj - městského, potažmo našeho) neteče krev. Zato do firemních kas, s prominutím, tečou prachy.

František Ryneš  



 

 

Aktualizováno Čtvrtek, 06 Říjen 2011 09:43