Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 18. srpna
S prominutím 18. srpna PDF Tisk Email
Čtvrtek, 18 Srpen 2011 06:46

Víte co je klíněnka? Poprvé tento výraz zazněl na tiskovce města Třebíče a ředitelka kultury Jaroslava Hanáčková ho musela vysvětlit. Napadlo mne udělat mezi známými a přáteli anketu ve stylu TV pořadu „Nikdo není dokonalý“. A co jsem se od nich dozvěděl? Klíněnka je prý parazit, masožravá rostlina, agresivní plevel, nebezpečný virus a pracovní nástroj. Samá voda.

Když se dokončila digitalizace kina Pasáž, vsadilo vedení Městského kulturního střediska na dětského diváka. Ve formátu 3D promítali Šmouly. Zájem veřejnosti předčil očekávání, návštěvnost trhala dosavadní rekordy. Jenomže cena vstupenky 164 korun je i na kvalitní prostorový film hodně vysoká. Jde-li do kina maminka s dítětem, zaplatí 338 korun českých. A to je přece jen příliš. A tak pracovníci kina přišli na zajímavou vychytávku.

Jestliže bude malý divák sedět na klíně své doprovodné osoby, zaplatí jen 50 korun, tak zvanou „klíněnku“. Částka málo přesahující dvě stovky už je pro diváky přijatelnější. Pro kino je také velice výhodná, protože o tu padesátikorunu nenápadně zdraží jedno místo v kině.

Kromě spokojených rodičů už jsem zaznamenal i nadšené ohlasy náctiletých. Dosud preferovali místa v zadních řadách a ději na plátně se mnohdy ani nevěnují. Teď by si mohla mladá dáma koupit klíněnku a strávit představení v sedě na kolenou svého kamaráda. To by určitě bylo dalším impulzem k ještě razantnějšímu zvýšení návštěvnosti.

Vedoucí kina asi nezaváhá a pokusí se nákup klíněnek regulovat, například věkem nebo tělesnou výškou. Já bych byl pro jiné řešení. Omezit prodej klíněnky celkovou hmotností dvojice. To kvůli mechanické odolnosti sedadla. Kromě kladného vlivu na zdraví mládeže – zejména v podzimních, zimních a jarních měsících je v kině rozhodně příjemněji než v přírodě – by byl zajímavý i ekonomický efekt. Při zvýšeném zájmu o filmová představení by mohlo dojít ke zlevnění vstupného. Dnešní pubescenti budou zakrátko voliči. A jejich hlas se bude, s prominutím, sakra hodit.


František Ryneš 

Aktualizováno Sobota, 24 Září 2011 06:46