Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 11. července
S prominutím 11. července PDF Tisk Email
Pondělí, 11 Červenec 2011 07:15

Občanské sdružení Zámostí založili obyvatelé a podnikatelé, kteří žijí nebo pracují v této třebíčské čtvrti UNESCO. Za cíl si dalo iniciovat kulturní a společenské akce, vyjadřovat se k chystaným vyhláškám a jiným úpravám. Vznik sdružení byl odpovědí tehdejšímu „maškovskému“ vedení radnice na mnohá příkoří.

I když sdružení nemělo podporu radnice, podařilo se prosadit pár dobrých věcí. Jednou z nich je zákaz vjezdu autům s hmotností nad tři a půl tuny a omezení povolené rychlosti na 20 kilometrů za hodinu. Vedení radnice zareagovalo typicky. Překročení rychlosti nekontrolovalo a těžkým náklaďákům udělovalo výjimky jak na běžícím pásu.

Po volbách svitla naděje, že se vše v dobré obrátí. V Zámostí přetrvává spousta problémů, které je nutno řešit. A občanské sdružení chce být u toho. Ale ouha. Předsedu občanského sdružení Pavla Poláška nezvolili koaliční zastupitelé do výboru pro rozvoj města.

Do výboru, který má zastupitelstvu navrhovat zlepšení zejména v centru, kam Zámostí patří. Což o to, to se může v demokracii stát. Jenomže pro Poláška nezvedli ruku tři ze čtyř zastupitelů, se kterými byl na vítězné kandidátce HZNR! v komunálních volbách! Pavel Heřman tím osvědčil, že zřejmě o Zámostí ztratil zájem. Jolana Smolová má evidentně plnou hlavu osobních problémů. A Petr Škarabela vidí věci pouze optikou firmy Kapucín.

Kontrola dodržování dopravního režimu v Zámostí je určitě krok dobrým směrem. Jenomže problémů je mnohem více. Obyvatele obtěžují hlukem a vandalizmem „hosté“ restaurace U trumpetky, která evidentně obchází hygienické normy. Neuralgickým bodem je nevyřešené parkování pro rezidenty, podnikatele a jejich zákazníky. Přehled kulturních a společenských akcí je hubený. A mohl bych pokračovat dál.

Alespoň starosta Heřman, radní Smolová a zastupitel Škarabela by se měli hlouběji zamyslet, jak pomoci zlepšit situaci Zámostí - tedy čtvrti i stejnojmenného sdružení - a přizvat Pavla Poláška ke spolupráci. Jinak budou jak jejich předchůdci, s prominutím, za šašky.


František Ryneš    

Aktualizováno Pondělí, 01 Srpen 2011 07:50