Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 24. června
S prominutím 24. června PDF Tisk Email
Pátek, 24 Červen 2011 08:26

S prominutím 24. června

Třebíč obdržela před několika dny certifikát o udělení raitingu, tedy osvědčení o tom, jak hospodaří s finančními prostředky. Na první pohled je hodnocení agentury Moody´s Investors Service lichotivé. Město se může pochlubit hodnocením Aa1.cz. „Obhájili jsme to nejlepší, co může město naší velikosti dostat. Finančně jsme byli pochváleni,“ chlubil se místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč), který certifikát převzal od ředitele agentury pro střední Evropu Petra Vinše.

Raiting hodnotí přiměřenost zadlužení města, hospodaření z dlouhodobého hlediska i vyhlídky na inkaso daní v budoucnu. To však není vše. Má zohlednit i hrozby, vzniklé z minulosti, o kterých město ví. A tady se zřejmě projeví „kostlivci“ z minulých dvou volebních období, z Maškovy a Uhrovy éry.

Městu hrozí, že přijde o dotace ve výši 46 miliónů na dostavbu tělocvičny ZŠ na Václavském náměstí, 110 miliónů asi vysoudí Bono Publico za zmařený projekt opravy zámku a také správce konkurzní podstaty Lima Real bude zřejmě úspěšný, když se soudní cestou domáhá 33 miliónů korun z neplatné kupní smlouvy na pozemek na Vídeňském rybníku. V případě úspěchu se na Třebíči zahojí i obchodní řetězce, mluví se až 230 miliónech, to v pesimistické variantě. Díra v rozpočtu města tak může během několika měsíců narůst na dvě třetiny rozpočtu města.

Agentura Moody´s je však odkázázána na to, co ji řeknou úředníci. Sama nepátrá, zda jsou podklady pravdivé. A snad ani nemá zájem udělit negativní hodnocení. Vždyť si ji město platí! Příště by asi ostrouhala. Svědčí o tom i „rozptyl“ hodnocení měst v ČR. Všechna obdržela Aa1, jen jedno jediné Aa2!!!

Na čtvrtečním zasedání schválilo zastupitelstvo města „úsporný balíček“, skrytý do nenápadného názvu „Rozpočtové opatření č. 6“. Škrtli výdaje za 60 miliónů korun. Zde se však dá ušetřit mnohem více, kdyby se nestavěla řada zbytečných staveb typu lávka do Kočičiny. Na straně příjmů je také aktivita, byť  podivná. Prodeje Kina Moravia, podnikatelského inkubátoru Za Rybníkem či bývalé zdravotní školy v centru přispějí pohými dvěma desítkami miliónů do rozpočtu. To se zdá opozici velice málo.

Ale nevěšme hlavu. Ještě zbývá kus pozemku v průmyslové zóně. Doufejme, že z tohoto prodeje, který je držen i před zastupiteli v přísné tajnosti, získá město víc peněz, než tomu bylo za vedení zvaného, s prominutím, kočko-praso-pes.

František Ryneš

Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červenec 2011 04:38