Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 21. června
S prominutím 21. června PDF Tisk Email
Úterý, 21 Červen 2011 06:48

Prodej nemovitostí v majetku města Třebíče vzbuzuje rozpaky. Občan města je ostražitý. Dobře si pamatuje, jak „výhodně“ se město zbavilo lukrativních pozemků na Vídeňském rybníku. Zdá se, že podivně neprůhledné praktiky pokračují i za nového vedení. I když jsou v něm ti samí lidé, které z opozičních lavic to minulé ostře kritizovali.

Prodej bývalého kina Moravia je zářným příkladem. Pražská společnost RED STRIPE dostane za hubičku – necelých devět miliónů – významný objekt s pozemkem o výměře 1600 metrů čtverečních. Opět jako tradičně - obálkovou metodou jedinému uchazeči. Přitom město nezajistilo řádně účel využití secesní budovy ve středu města. Smluvní pokuta ve výši půl miliónu je výsměch. Stejně jako předkupní právo. Což Pavel Pacal (Pro Třebíč) neví, jak vychytralé pražské společnosti postupují? Směšnou pokutu rádi zaplatí a z budovy bude třeba kasino nebo rovnou veřejný dům. A předkupní právo? Hravě vyeliminuje fiktivní nabídka spřátelené firmy ve výši mimo dostřel města.

Zastupitelstvo bude ve čtvrtek schvalovat další vypečené záměry prodeje.

 Zdravotní školu v samém centru chtějí prodat, jak jinak, osvědčenou obálkovou metodou. Složení výběrové komise z vrcholových politiků města dává leccos tušit. A cena? Budova s pozemkem 740 metrů čtverečních má podle radnice akceptovatelnou cenu 10 miliónů. No nekup to! Ani zde není účel využití řádně zajištěn. Navíc je jím kupec vázán pouhé tři roky!

Do třetice všeho zlého. Podnikatelský inkubátor v sídlišti Za rybníkem. Ze státní dotace byla budova města komplexně přestavěna a vybavena. Firma EURONEST Jakuba Johna zde provozovala podnikatelský inkubátor. Pak měla finanční potíže a přenechala budovu společnosti VIA ALTA. Nyní po pěti letech od rekonstrukce padá podmínka dotace o účelu využití. Město může prodat bez toho, aby dotaci vracelo. Prodej bude formou aukce, vyvolávací cena 6,1 miliónu je však velmi nízká. Zajištění účelu využití je již lepší. Při nesplnění město může od kupní smlouvy odstoupit a budova se mu vrátí. Vymahatelnost je ovšem velmi diskutabilní, stejně jako aukce. Mnohem lepší by byla internetová aukce, kde se zájemci nemohou předem domluvit, jak jsme byli kdysi svědky při dražbě Hotelu Slávia.

Přitom existují osvědčené antikorupční postupy. Prosazoval je, avšak jen do chvíle, kdy usedl do křesla místostarosty, Milan Zeibrt (Břehy). Proč se jimi Třebíč neřídí? Zdráhám se domyslet. A tak nezbývá než doufat, že se z Třebíče díky podařeným prodejům nestane jeden velký, s prominutím, hampejz.

František Ryneš

Aktualizováno Pátek, 24 Červen 2011 08:36