Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 7. června
S prominutím 7. června PDF Tisk Email
Úterý, 07 Červen 2011 06:42

Když tě nikdo nepochválí, udělej to sám, řekli si zřejmě Jan Lukášek, Jan Pálka, Petr Škarabela, Milan Šťastný a Martin Svoboda. Všichni jednatelé firem, které mají v názvu Kapucín a které jsou vzájemně provázány. Poslední tři z pánů sebechvalců jsou zastupitelé Třebíče, Martin Svoboda dokonce v pozici radního. V novinách zveřejnili placený inzerát s titulkem „Firmám Kapucín je 20 let“.

Opravdu, první z „Kapucínů“ vznikl v roce 1991, majitelé a zaměstnanci byli často členové Sokola nebo Skautu. V inkriminovaném článku se praví: „Jednotlivé činnosti se posléze spojily pod jednu akciovou společnost, která se ve druhé polovině 90. let přetransformovala do současné organizační podoby,“ píší autoři článku. Použili tak zvaný eufemizmus. Na to jsme si v naší společnosti již zvykli. Lež nazýváme řízenou mystifikací, fabulací či nepřesnou informací. Zvláště Věci veřejné na tomto poli vynikají. A není právě Martin Svoboda funkcionářem VV?

 

Akciová společnost Kapucín se tedy transformovala. No, transformovala. Zkrachovala. Dne 21. července roku 2000 na ni byl prohlášen konkurz. Např. Okresní správě sociálního zabezpečení v Třebíči – tedy nám všem – dlužila pakatel. Bratru 4 869 217 korun, je-li informace z internetu přesná. Celá transformace pak spočívala v tom, že na půdorysu akciové společnosti jako houby po dešti vyrostlo pět „eseróček“, jejímiž jednateli a majiteli jsou autoři článku.

Milan Šťastný to komentoval lakonicky. „Na to si musíme zvykat. Bankrot patří ve světě k podnikání,“ tvrdil tehdy. Pravdu však měl jen zčásti. Pro manažery a majitele zkrachovalé společnosti platí karanční doba pět až deset let (to podle státu), po kterou nesmějí zakládat nové společnosti a sedět ve statutárních orgánech. Jinak by šli pěkně do chládku. U nás bankrotářům něco takového nehrozí. Klidně nezaplatí věřitelům a založí novou firmu.

Pravdou je, že Kapucín není sám, kdo zneužívá naší eticky pokleslou legislativu. Úplně stejně to provedla třeba akciová společnost LIMA Real. I ta po prohlášení konkurzu dál podniká, byť jako „s.r.o“. A co Fortunax Lignum Moravia a.s., pamatujete? I ta jela dál jako Fortunax s.r.o.

Nechce-li být konglomerát současných firem Kapucín spojován s konkurzem společnosti Kapucín a.s., neměli by páni manažeři od zbankrotované firmy odvozovat jeho původ. Jestli však jim skautská a sokolská čest velí přiznat barvu, měli by staré dluhy akciovky do koruny, s prominutím, zatáhnout.

František Ryneš

Aktualizováno Neděle, 19 Červen 2011 21:34