Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 27. května
S prominutím 27. května PDF Tisk Email
Pátek, 27 Květen 2011 08:54

Dnes a zítra proběhne v devíti stech chrámech v Česku „Noc kostelů“. I v Třebíči tomu tak bude téměř ve všech, bez ohledu na konfese. Proč téměř? Protože v chrámu Proměnění Páně na Jejkově, v bývalém kapucínském kostele, byla tato akce zrušena.

Co se stalo? Na Jejkově nemají organizačně schopného faráře? Nebo mají líné věřící, kterým nezáleží na prezentaci farnosti? Ale kdepak. Na vině jsou pivní slavnosti. Farář Vojtěch Protivínský se nemohl dohodnout s pořadateli, tedy D.A.N. Produktion na tom, aby po dobu programu Noci kostelů byla ztlumena hlasitost hudební produkce. Ti mu dokonce doporučili, aby zrušil i bohoslužby! Venkovní pódium je orientováno přímo proti kostelu. Stojí poněkud paradoxně na pozemku, kde dříve byla kapucínská meditační zahrada. Komunisti ji kapucínskému řádu ukradli a postavili zde zimní stadion.

Celá věc má poněkud pikantní pozadí. Rada města zakázala pořádat tradiční pivní slavnosti na Karlově náměstí, jak tomu bylo v minulých letech. Přesněji řečeno, dala tam nesplnitelné podmínky.

Argumentů bylo více. Místostarosta Pavel Pacal (Pro Třebíč) jako důvod udává nesouhlas s ohrazením prostoru a s vybíráním vstupného, Martin Svoboda (Kapucín-VV) zase dopravní komplikace. Starostovi Pavlu Heřmanovi (HZNR!) vadilo, že by byli rušeni lidé, kteří jdou na koncert vážné hudby přes náměstí. Pravým důvodem může být letitý konkurenční boj mezi pivními slavnostmi a festivalem Zámostí. Dvě akce s totožnou klientelou a blízkým termínem ve městě velikosti Třebíče během dvou týdnů už něco s návštěvností udělají.

Za šaškovského vedení radnice byli preferováni pivaři a Zámostí trpělo řadu ústrků. Dnes mají jeho pořadatelé v radě města nepominutelné zastoupení. A tak někteří znalci místních poměrů soudí, že Martin „Bambus“ Svoboda zneužil svého vlivu a „zařídil“ vyhoštění milovníků zlatavého moku do hokejového exilu, přičemž jim nepřiznal azyl na Podzámecké nivě.

Nabízí se otázka. Jsou věřící z jejkovské farnosti občany druhé kategorie ve srovnání s návštěvníky koncertu vážné hudby a se čtenáři pivních etiket? Takhle otázka nestojí. To jen ziskuchtiví podnikatelé mezi tyto skupiny staví barikádu. Rada města k tomu dělá, s prominutím, stafáž.

František Ryneš

Aktualizováno Středa, 08 Červen 2011 11:43