Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Sloupky S prominutím 17. dubna
S prominutím 17. dubna PDF Tisk Email
Neděle, 17 Duben 2011 06:40

Město tají příjemce dotací.
Velmi zvláštním způsobem se rada města staví k rozdělení dotací z grantového programu zdravé město. Schválila sice na svém úterním jednání seznam úspěšných žadatelů, nechce však jej zveřejnit. Na přímý dotaz odpověděla politička pro zdravé město a místostarostka na „vedlejšák“ Marie Černá (TND), že seznam bude zveřejněn až po jednání zastupitelstva v květnu. Nechce dát ve známost ani neúspěšné žadatele. Proč? Na odůvodnění se nezmohla.

Postup radnice vzbuzuje podezření, že příspěvky nerozděluje transparentně. Přitom právě zveřejnění je podle Transparency International jediným způsobem obrany proti korupci a klientelizmu. V Třebíči nic nového. Po komunálních volbách se koaliční strany dušovaly, že s nečistými praktikami uhro-maškovského vedení skoncují. Po půl roce vládnutí žádná velká změna.

 

Utajení, byť by bylo opravdu jen dočasné, vždy vzbuzuje spekulace. Ví se, že radní mají svá želízka v ohni, na která chtějí příspěvek města. Někteří právě z toho důvodu v komunálních volbách kandidovali. Napovídá tomu nepovolování konkurenčních akcí typu pivní slavnosti v lukrativních lokalitách.
Jsem docela zvědav, jak se bude nakládání s veřejnými prostředky, tedy s penězi nás všech, ubírat dál. Chce se mi věřit, že je vše čisté jako lilium. Veřejnost však má právo od Černé vědět, s prominutím, komu dala, komu ne.

František Ryneš   

Aktualizováno Úterý, 26 Duben 2011 07:16