Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Porcování medvěda v Třebíči se zadrhlo
Porcování medvěda v Třebíči se zadrhlo PDF Tisk Email
Pátek, 30 Září 2022 10:19

O koalici a rozložení rozhodujících postů v koalici na třebíčské radnici bylo jasno už v pondělí. Tedy předběžně jasno. Koalici budou tvořit vítězné ANO lídra Miloše Hrůzy, druhé Pro Třebíč dosavadního starosty Pavla Pacala a třetích lidovců v čele s Pavlem Janatou. Je to logické uspořádání, protože do zastupitelstva se nedostali ani socialisté, ani komunisté, propadla ODS i Piráti. S „okamurovci“ jít do koalice by byla blamáž, kterou si těžko někdo rozumně uvažující dovolí. A Břehy s Milanem Zeibertem se budou hodit jako loajální pseudoopozice a jistě budou jejich zastupitelé odměněni lukrativními placenými křesly výborů finančního a kontrolního. V opozici zůstane i jediná „autentická opoziční strana“ Třebíč občanům! s Jaromírem Barákem, kterým ani pět zastupitelů nestačí k pozici v radě města.

Při pondělních dohodách se dosavadní starosta Pacal s dosavadním místostarostou dohodli, že vše zůstane při starém, tedy Pacal si nechá starostenský řetěz a Hrůza zůstane prvním místostarostou. Druhým místostarostou zůstane Pavel Janata. Pavel Pacal to intrerpretoval tak, že je potřeba v těžké době šetřit a když už se Vladimír Malý na radnici nedostal, město ušetří. V radničních koloárech se proslýchá, že Hrůza ví, že na starostování nemá a spokojí se s dalším lukrativním příjmem s představenstva vodárenské. Vždyť 50 tisíc za formální (ne)činnost se hodí.

Toto uspúořádání mělo být slavnostně vyhlášeno dnes (v pátek) ráno. Ale nestalo se. „Nějak se to zadrhlo“, komentoval situaci Pavel Pacal. Náš zdroj obeznámený s děním na radnici potvrdil, co se od začátku týdne proslýchá. Do děje vstoupilo ústředí ANO. Ve všech městech, kde vyhrálo volby, tlačí na lídry, aby nekompromisně požadovali post starosty. A to je teď pro Miloše Hrůzu velké dilema. Pobouřit Andreje Babiše nebo si znepřátelit Pavla Pacala, který už začátkem týdne deklaroval, že mu starostenské křeslo neunikne? Navíc když o starostování vlastně moc nestojí?

Uvidíme, jak se třebíčská „věrchuška“ popasuje. Času mají dost. S ustavujícím zasedáním zastupitelstva se počítá na 20 října. Do té doby se na porcování medvěda jistě najde shoda.

František Ryneš