Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak volila Třebíč
Jak volila Třebíč PDF Tisk Email
Neděle, 25 Září 2022 13:11

Komunálních voleb v Třebíči se zúčastnil rekordní počet volebních stran – celkem 14. Obavy odborníků pramenily z toho, že bude velmi obtížné stvořit smysluplnou koalici. Voliči ale v tomto směru udělali pořádek. V zastupitelstvu zasedne jen šest z nich.

Třebíč už není rudá!

Zastavme se nejprve u neúspěšných. Pominu-li na poslední chvíli uplácané kandidátky Občanů patriotů a Domova, zbývá šest uskupení etablovaných stran. Na pátém a šestém místě nepostoupivších trůní levice. ČSSD s 2,53% nezastavila volný pád volebními výsledky. Vladimír Malý je možná slušný člověk, ale slabý politik. Z místostarosty na politické smetiště, to jen podtrhuje osud socialistů ve velké politice.

Komunisté dostali jen o 0,6% více. Nejvyšší průměrný věk kandidátů odkazuje na voličskou základnu. Voliči i kandidáti vymřeli.

 

Top 09 sestavila slušnou kandidátku z odborníků, ale pozdě. O straně není v Třebíči slyšet, bývalá předsedkyně Jana Spekhorstová straníky nechala ve štychu, avšak 3,16% může být odrazovým můstkem do příštích voleb. Lidi mají.

O seskupení Třebíč můj domov Marie Černé platí totéž co o socialistech. Pro ně je 3,72% katastrofa, která posílá lídryni do politického důchodu a do koše řadu zajímavých osobností. Proč? Podporu klientelizmu na radnici nevyhodnutili občané jako službu městu.

Propad Pirátů se naproti tomu čekal. Zisk 4,69% mohou ještě počítat jako úspěch. Medvědí službu jim v minulém období udělal Roman Pašek, který předstíral členství v opozici a přitom hlasoval v drtivé většině s koalicí. Za to byl odměněn placenou funkcí předsedy kontrolního výboru. Odvděčil se, na nátlak nebožtíka Richarda Horkého, mocným blokováním člena téže komise Jaromíra Baráka.

Těžký propad zažila ODS, která už dlouho nedokáže sestavit samostatnou kandidátku. Pohých 4,77% hlasů je blamáž. Proč tomu tak je? Především kvůli několikanásobnému štěpení už od dob nechvalně proslulého Stanislava Mastného (Vídeňský rybník, Ostří hoši z Třebíče – pamatujete se?). A tak ze strany postupně odešli třeba Pavel Pacal, Jaromíra Hanáčková, Simona Kafoňková, Petr Spilka, Karel Dolák abychuvedl jen některé z konkurenčních kandidátek.

Sláva vítětům

Přejděme k vítězům voleb. Ze ziskem 21,36% se jím stalo hnutí ANO. Získalo osm zastupitelů v čele s místostarostou Milošem Hrůzou. Nejvyšší procentní zisk by je opravňoval k tomu, aby postavili starostu. Logicky by se jím měl stát právě nístostarosta Hrůza. Jenomže i v minulých volbách získalo ANO více mandátů než Pro Třebíč Pavla Pacala a právě jemu ANO starostenství přepustilo. Očekávám, že to tak bude i letos. Oficiálním důvodem bude třeba počet preferenčních hlasů nebo jiná prkotina. Hrůza by mohl zůstat na pozici místostarosty.

Pro Třebíč – to je vlastně krycí jméno pro STAN + NK. Kandidátka je složena z „těžkých vah“ pedagogů, trenérů a manažerů dodavatelských firem radnice. Lidí vesměs zkušených z práce v různých komisích. Pavel Pacal pravděpodobně podrží starostenské křeslo. Výborný výsledek byl určen především masívní volební kampaní v závěru volebního období. Rekonstrukce náměstí, oprava větrníku a pár dalších mediálně zdatných projektů kladně zapracovalo na paměti voličů. Zapomněli tak na asi nejdražší MAD v republice, na milionovou pokutu od antimonopolního úřadu, skandál okolo tendru na semafory i další přešlapy, které kritizuje autentická opozice.

Bronzovou příčku obsadila jediná autentická opozice – Třebíč občanům! se 14,42% obdržených hlasů. Získaných pět zastupitelských mandátů je stejný výsledek, jako v minulých volbách. A to navzdory stálému očerňování ze strany vedení radnice. Přízeň voličů jim přinesl nekompromisní postoj na záchranu Libušina a Terovského údolí, kudy radnice prosazuje vést „průchvat“ Třebíčí. Třebíč občanům prosazuje skutečný, tedy velký obchvat. Proč naráží na nesouhlas radnice? Říká se, že kvůli vlastnictví pozemků v trase.

ANO a Pro Třebíč by mohly utvořit pohodlnou většinu v zastupitelstvu a obsadit radu města i uvolněné posty. Odhaduji však, že tomu tak nebude.

Čtvrté místo a 7,47% mají tzv. extrémisté, tedy SPD+Trikolora. Zde zřejmě zapůsobil syndrom bílého pláště. Gynekolog Václav Lhotský je dobře znám zejména dámskému elektorátu. Ještě jedna zajímavost. Kromě lídra kandidátky už jen dva další uvádějí akademický titul. Simonu Kafoňkovou si občané jistě pamatují z doby působení na radnici v řadách ODS. A také z natáčení Reportérů ČT, kdy zvala na záchodek kameramana, že mu prý ukáže něco, co ještě neviděl. Ale možná se už uklidnila.

Pouhých 6,25% získali jinak v Třebíči úspěšní lidovci. Hodně pomohl poměrně úspěšný ex-starosta Pavel Janata. Dva mandáty jsou přesto velkým zklamáním. Důvodů může být několik. Řada „kostelních“ kandiduje na jiných kandidátkách. Pavel Janata se v minulém volebním období nechal zatlačit do stínu starosty Pacala a voliči měli dojem, že už nemá vliv. Kandidátka je složena z členů několka rodinných klanů, vesměs kvalitních lidí. Problém je, že chybí osobnosti. A pak někoho možná vyděsila skupina z rodiny Karasů. Voliči nezapomněli. I přes nejmenší možný zisk mandátů odhaduji, že Pavel Janata si podrží post místostarosty. Jeho odborné znalosti „legislativce“ se mohou hodit.

Břehy (Zelení+NK) prolezly s odřenýma ušima. Jak jinak nazvat zisk 5,3% a 2 mandáty? Kandidátka složená z poměrně mladých lidí měla větší potenciál. Proč ho nevyužila? Mám jediné vysvětlení. Ekologická „zrada“ Milana Zeiberta. Jestliže někdo kandiduje za Zelené, nemůže hlasovat pro „průchvat“ Libušákem. Ale myslím, že i Břehy budou vzati na milost. A že Milan Zeibert opět zasedne na místostarostenkou židli.

Epilog

Jak dopadne povolební vyjednávání? Troufnu si predikovat, že koalici utvoří ANO, Pro Třebíč, KDU ČSL a Břehy. Možná vezmou do party i SPD – ať už veřejně, nebo skrytě. Starosta Pacal, první místostarosta Hrůza, místostarostové Janata a Zeibert. Co je však jisté – v opozici zůstane Třebíč občanům!. Jako v minulém období, předminulém, a co paměť sahá.

František Ryneš

 

Aktualizováno Neděle, 25 Září 2022 13:19