Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře S prominutím
S prominutím PDF Tisk Email
Úterý, 18 Leden 2022 09:54

Boží mlýny pomlely nehodného soudce

Soudce Okresního soudu v Třebíči Jaroslav Krátký přišel o talár. Po právu. Za šestašedesátiletým soudcem je tolik pomníčků podivných rozhodnutí, někdy i nerozhodnutí, které lze jen těžko spočítat. Prošvihnutí zákonných lhůt patří k těm nejméně křiklavým. Nevysvětlitelé zprošťovací rozsudky, podmínečné prpouštění zločinců na svobodu nebo nečinnost v závažných trestních věcech také patřily do jeho repertoáru. A to nejen podle Kárného senátu, ale i podle mínění těch, kteří byly s jeho rozhodováním konfrontováni.

Když mi v roce 2008 někdo opakovaně střílel do oken, namontoval jsem na dům kameru se záznamem. Netrvalo dlouho a ptáčci se chytili do pasti. Policejní vyšetřovatelé poznali pachatele na záznamu z kamery. Policie ČR tehdy obvinila Josefa Truhláře, známého recidivistu z Třebíče a člena ODS, kterému pomáhal krátce před tím z kriminálu propuštěný Jiří Eis.

Státní zástupce JUDr. Špaček zpracoval žalobu a odeslal na soud. Pan soudce Krátký obviněné osvobodil, prý je na nahrávce nepoznal a k obsáhlému doznání Jiřího Eise nepřihlédl, prý si ho policie vynutila nátlakem. Recidivista Truhlář mne pak obvinil z nedovoleného kamerování a Úřad pro ochranu osobních údajů mi vyměřil pokutu. Bránil jsem se u soudů všech stupňů v České republice. O případu jako o velké nespravedlnosti tehdy informovali i Reportéři ČT. Redaktor David Macháček s reportáží zvítězil na Festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Až po dlouhých soudních peripetiích a po devíti letech mne očistil Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Zastupoval mne tam advokát, nynější pan ministr Michal Šalomoun. A dnes přišel nehodný soudce Jaroslav Krátký o talár. Pozdě ale přece...

František Ryneš

https://www.novinky.cz/krimi/clanek/neobstal-pry-ani-v-nejjednodussich-pripadech-karny-senat-zbavil-soudce-talaru-40384254?fbclid=IwAR3nU_vT6A65wPTyJfKTXUHGogZTrZza31t3mrxxy_EYSV1tR3a3nzqeRmA#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=kWXMogQMnTO-202201171800&dop_id=40384254&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest181_voice_search_varAA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Aktualizováno Čtvrtek, 20 Leden 2022 09:34