Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Jak se žije v Třebíči?
Jak se žije v Třebíči? PDF Tisk Email
Pondělí, 20 Prosinec 2021 08:51

Jako každý rok vyšel žebříček srovnávající obce s rozšířenou působností v ČR. Jsou zde hodnocená už několik let po sobě stejná města, dle stejné metodiky. Naše Třebíč se od loňska propadla o 24 míst. To znamená, že z 206 měst je na 135 místě. Na jednotlivých indexech můžete vidět, kde jde Třebíč oproti jiným městům špatnou cestou.

A jen tak mimochodem… máme na radnici už několik volebních období stejné lidi, takže je jasná úměra - stávající vedení radnice = pokles úrovně kvality žití a tím pokles v tomto žebříčku.

Jako první a nejhorší místo zaujímá index dostupnosti praktických lékařů. Zde jsme obsadili 187 místo, 13 místo z 15 měst na Vysočině. Ano, máme nedostatek lékařů, často v seniorském věku. Ale ani město v tomto není nijak iniciativní, aby toto změnilo. Právě naopak. Nynější vedení města prodalo část polikliniky, i přesto, že jsme je varovali a žádali, aby si jí město nechalo a mohlo takto pomoci svým obyvatelům. Stejně jako prodalo bytový dům u nemocnice tzv. Gigant, kde mohly vzniknout byty pro lékaře. Další velmi špatná příčka patří indexu stěhování mladých. 184 místo v republice, předposlední na Vysočině.

S tím souvisí i indexy finanční dostupnosti bydlení – 152 místo a 11 příčka z 15 měst na Vysočině, index materiálního zabezpečení – 165 místo v ČR a poslední, nejhorší na Vysočině. Index nezaměstnanosti – 164 příčka a zase nejhorší na Vysočině. Zde se opět dostáváme k práci radniční koalice a přístupu k našemu městu. Veškeré budovy ve vlastnictví města, jakožto i pozemky, toto staronové vedení rozprodalo do soukromých rukou. Škola Za rybníkem… zde město mělo udělat městské byty. Soukromý vlastník, kterému tuto budovu radnice prodala, tam byty staví. Ale budou si je muset samozřejmě lidé koupit. Kolik obyvatel si to může dovolit? Zase nás v tomto ohledu vedení město neposlechlo a přišli jsme o skvělou možnost mít byty ve vlastnictví města.

Vlastně jedinou dobrou příčku obsadila Třebíč v sekci životního prostředí. 45 místo v republice, 6 místo na Vysočině. Poměrně dobrý výsledek. Jenže to přestane platit, pokud se těm, co teď rozhodují o tomto městě a jeho příštím osudu, podaří dostavět plánovaný průchvat. Město tím pádem přijde o velké části Libušina a Terovského údolí a Lorenzových sadů. Stejně jako o pracovní místa, která zaniknou, protože firmy jsou v koridoru průchvatu a nemají náhradní prostory, kam své provozy přestěhovat.

Jak asi dopadneme potom v tomto žebříčku? Jak se nám tu bude žít? Vlastně jediné, co nás v tomto případě napadá je „…vidím velký špatný“

TO!

https://www.obcevdatech.cz/trebic