Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Třebíč už není komunistické město!
Třebíč už není komunistické město! PDF Tisk Email
Neděle, 10 Říjen 2021 09:16

Třebíčané volili průměrně

Volební účast ve volebních okrscích ve městě Třebíči byla 68,07, což je lehce nad celostátním průměrem. Také zisky jednotlivých volebních stran příliš z průměrných hodnot na celostátní úrovni nevybočili. Volby v Třebíči vyhrála koalice SPOLU, která získala 26,95% hlasů těsně před hnutím ANO 26,65%. Koalice Pirátů a STAN se umístila na bronzovém stupínku se 14,30% hlasů. Průměrný byl i výsledek Okamurovy SPD, 10,62% (třebíčský zastupitek Miloš Hrůza měl ke zvolení daleko) zůstal za očekáváním příznivců populistů. I v Třebíči zaznamenali propad socialisté, když se jim podařilo získat pouze 5,30% hlasů a ani třebíčský zastupitel Vladimír Malý s tím nedokázal pohnout.

Největším překvapením je asi totální propad komunistů. Pouhých 4,3% je na „rudou Třebíč“ totální katastrofa. Vždyť KSČM přeskočila dokonce PŘÍSAHA s 5,11% hlasů voličů. Za zmínku stojí ještě propad strany ZELENÍ, jejich zisk 0,73% nezachránila ani třebíčská zastupitelka Hana Houzarová. Ani moravanská uskupení neuspěla, i když kandidátku z nevolitelných míst tvrdil Petr Chňoupek, šéfredaktor dlouhodobě upadajících Horáckých novin.

Z třebíčských kandidátů nepostoupil do Poslanecké sněmovny nikdo!!! A tak nejblíže do Třebíče má zvolená Monika Oborná z Březníku, dosazená na kandidátku ústředím ANO k nelibosti místních.

Proč tak kandidáti z Třebíče propadli? Měli totiž naprosto neschopné kandidáty, vesměs žádné osobnosti a ještě na zadních a tedy nevolitelných pozicích krajské kandidátky. Prosadili se jiní, nejen z Jihlavy. Možná přispěly i četné aféry z dávné i poměrně nedávné minulosti, které na radnici stále rostou jako houby po dešti.

Jednoznačným pozitivem víkendových voleb tedy je, že Třebíč se s konečnou platností zbavila nelichotivého přídomku „rudá Třebíč“. Výrazně k tomu přispělo jednak vymíráni voličů komunistů a dorůstaní dětí nadprůměrně vzdělaných "dukovanců" do zralého věku.

František Ryneš