Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře AD obchvat
AD obchvat PDF Tisk Email
Čtvrtek, 22 Duben 2021 11:09

 

Kasační stížnost, kterou 13. dubna 2021 zamítl Nejvyšší správní soud České republiky, byla pouze odvoláním proti rozsudku Krajského soudu v Brně, který nevyhověl návrhu na zrušení části Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, týkajících se vymezení koridoru pro obchvat Třebíče. V žádném případě se nejednalo o „potvrzení správnosti trasy třebíčského obchvatu“ jak opět demagogicky uvádí Město Třebíč na svém webu a Facebooku. NSS se v odůvodnění svého zamítavého rozhodnutí konstatuje pouze porovnávání stávajícího stavu – tedy průtahu a průchvatu z dokumentace, kterou předložil Kraj Vysočina. Variantním řešením – tedy vybudováním velkého, skutečného obchvatu Třebíče se vůbec nezaobíral.

NSS též uvádí, že námitky proti trase průchvatu bude možné řešit v navazujících řízeních, což je např. Územní plán Třebíče, nebo následná stavební řízení. Žaloba na zrušení části územního plánu týkající se průchvatu je v současné době ve fázi příprav a brzy bude podána.

Je třeba si uvědomit, že soudní orgány pouze posuzují dodržování zákonů a úředních postupů, v žádném případě nemohou posuzovat správnost nebo nesprávnost vedení trasy obchvatu z pohledu obyvatel města. NSS ve svém vyjádření též konstatuje, že nemůže zasahovat do kompetencí samospráv, tedy zastupitelstev Kraje Vysočina a Města Třebíče. Je tedy především na občanech, zda při volbách do těchto orgánů vezmou do úvahy i vztah jimi volených zástupců k trase obchvatu Třebíče. Rozhodnutí politické reprezentace o změně ZUR nebo územního plánu města je totiž tím nejjednodušším způsobem, jak vybudovat skutečný, velký obchvat Třebíče.

TO