Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Neschopnost úředníků po X-té?
Neschopnost úředníků po X-té? PDF Tisk Email
Pátek, 06 Září 2019 08:39

Stav českých silnic už byl popsán na tisících stránkách. O masakrech při cestování, neustálých opravách a objížďkách se toho napsalo opravdu mnoho. Aby se z toho úředníci poučili? Nikoliv.

Další uzavírka směrem na Pocoucov a Rudíkov je toho důkazem. Nesmyslně je uzavřena celá silnice a řidiči jsou odesláni na objízdnou trasu směr Budíkovice, vozidla nad 7,5 tuny směrem na Hostákov a Nárameč. Kdyby se to rozhodlo od stolu na Kraji Vysočina, bez znalosti místních poměrů, tak se to dá pochopit. Jelikož je ale předsedou Dopravní komise Kraje místní úředník Aleš Kratina a členem komise Vladimír Malý, známý to třebíčský sociální demokrat, je to nepochopitelné.

Objížďka není rozhodně stavěná na vytíženost dopravy směrem k dálnici D1. Úzká silnice, kde se mají problém vyhnout dva osobáky, je hlavní objízdná trasa! Neřeší se parkování v ulici Budíkovická a v Budíkovicích, kde auta běžně stojí u krajnice, brání projetí dvou vozidel. Přitom Zákon o provozu na pozemních komunikacích § 25 odst. 3 říká, že pokud se parkuje u krajnice, musí zůstat průjezd 3m pro každý jízdní pruh. Tedy celkem 6 metrů. To se samozřejmě na silnici, která má s bídou sedm metrů šířky, může stát, pokud u kraje zaparkujete fichtla, nikoli auto, nebo dodávku. Vznikají tak nebezpečné situace náhlého brzdění, kličkování vozidel mezi zaparkovanými auty apod. A to je jen detail oproti bezproblémovému průjezdu nákladních aut a kamiónů.

Jezdím po této objížďce několikrát denně a ještě se mi nestalo, abych nepotkal auto nad 7,5 tuny. Dnes kamion svoji jízdou ohrožoval všechny řidiče, kteří ho potkali. Autobus pravidelné linky musel zajet do pole, jinak by se nevyhnul! Policejní auto jsem tam nikdy neviděl.

Vzpomínám, jak se uzavřela opět letos silnice z Třebíče na Střítež a auta jezdila opět po objízdné trase okolo letiště. Chvíli tam „prý omylem“ umístili zákazovou značku pro všechna vozidla a policisté tam vesele flastrovali řidiče.

A objízdná trasa pro náklaďáky přes Hostákov? Jeli tam někdy pánové Kratina a Malý? Od Valdíkova po Nárameč je opravdu velmi úzká silnice lemována stromy. Zde není kam uhnout a náklaďák s osobákem mají co dělat, aby se mohly vyhnout! Dvě větší vozidla nikoli! Musí vycouvat atd. Až se uzavře druhá polovina úseku od Trnavy po náramečskou křižovatku, bude obchvat právě touto cestou. Ještě nebezpečnější než na Budíkovice. Nechci být zlým prorokem, ale až se tam něco stane, krajští úředníci rozhodně vinu neponesou. Přitom stačí jako jinde opravit silnici na půlky. Pouštět vozidla kyvadlově. Je to bezpečnější a rozhodně i na čas rychlejší. Mimochodem, pro řidiče jedoucí od Velkého Meziříčí do Moravských Budějovic je to opravdu masakr! Uzavírka od Trnavy, uzavírka v Třebíči mostu a uzavírka (neskutečně dlouhá) u Výčap. A všude neskutečně složité a částečně i nebezpečné objížďky. Pánové Kratino a Malý, děkujeme.

Jan Zeman