Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Před jaderkou se demonstrovalo
Před jaderkou se demonstrovalo PDF Tisk Email
Středa, 19 Prosinec 2018 09:27

Téměř dvě stě pracovníků JE Dukovany se v úterý sešlo před branou JE Dukovany. Protestovali proti příliš malému zvýšení mezd, avizovanému vedením polostátní akciové společnosti ČEZ. Pouhá čtyři procenta se jim zdají málo, požadují devět. I když zákon neumožňuje stávkovat formou odstávky reaktorů nebo snížením výkonu, někteří zaměstnanci ani tuto formu nevylučují. Veřejný protest kopíroval stejné shromáždění v pondělí na JE Temelín. Výstraha platila především managementu před zítřejším kolem kolektivního vyjednávání.

První z protestních shromáždění se konalo již 4. prosince v Praze. Protestující, hlavně z řad zaměstnanců jaderných elektráren, požadovali zvýšit v příštím roce tarifní a smluvní mzdy včetně příplatků o 13,8 procenta, ale také zkrátit pracovní dobu u nepřetržitých provozů a šest týdnů dovolené. Po sedmi kolech kolektivního vyjednávání totiž není shoda v žádném bodě. "Naše nabídka je nárůst v následujících dvou letech o více než 11 procent, co se týká základních tarifů," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

 

Oč vlastně na dukovanské jaderce jde? Odbory si již dříve vyjednaly tzv. inflační automat zvyšování mezd, který má platit do roku 2022 a zvyšuje tarify o 2,3% ročně. Ale je v tom háček. Neplatí pro smluvní mzdy, které dnes již pobírá polovina zaměstnanců EDU.

Vedení ČEZu výši průměrné mzdy přísně tají, naposledy dnes to našemu serveru potvrdil tiskový mluvčí Jiří Bezděk. Týdeník Euro před měsícem uvedl, že průměrná hrubá mzda v elektrárenské společnosti byla v roce 2017, včetně odměn, 63.805 korun. Dá se předpokládat, že v letošním roce vzrostla a může přesahovat 65 tisíc. Navíc, díky vyšší kvalifikaci personálu JE je zřejmě průměrná mzda pracovníků Dukovan ještě podstatně vyšší. Jedná se však o průměr. Jednotliví pracovníci na nemanažerských postech takových hodnot nedosahují, naopak manažeři pobírají nesrovnatelně více. Mzda pracovníků JE tak v průměru přesahuje celostátní průměr o hodně desítek procent. Průměrná mzda v ČR totiž byla koncem letošního roku 31,5 tisíce korun. To je možná pravý důvod tajností. Srovnání by mohlo vyvolat destabilizaci pracovního trhu.

Zdá se, že mzdová jednání budou v ČEZu probíhat i začátkem příštího roku. Nabízí se otázka, proč vedení polostátní firmy tají výši průměrné mzdy.

František Ryneš

 

Aktualizováno Středa, 19 Prosinec 2018 09:37