Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Třebíči hrozí další ostuda
Třebíči hrozí další ostuda PDF Tisk Email
Pátek, 26 Říjen 2018 14:03

Pavel Pacal si ještě počká

Ustavující shromáždění třebíčského zastupitelstva se odkládá. Důvodem je návrh na neplatnost hlasování v letošních komunálních volbách, který Krajskému soudu v Brně těsně před uplynutím zákonné lhůty doručil občan Roman Pašek, jinak pětadvacetiletý lídr kandidátky Pirátů, který ve volbách uspěl. Co bylo důvodem k podání? Roman Pašek pro náš server uvedl, že důvodů bylo víc. „Od jednoho člena komise víme, že se v jeho okrsku během sčítání ztratilo 12 obálek. V jiných obvodech bylo podezřele moc hlasů pro stranu, která jinde tak úspěšná nebyla. Ale to nejsou úplně všechny důvody,“ říká Pašek

Zdá se, že důvodem by mohl být také fakt, že v jiných volebních okrscích byl vydán vysoký počet obálek k počtu načítaných hlasů. Jinými slovy – zřejmě byla v urně řada kandidátek, které byly „neplatné“ nebo i tady došlo k záhadnému zmizení.

Systém komunálních voleb je velmi komplikovaný, počítání výsledků jak by smet. Mnozí členové volebních komisí jsou senioři, kteří si sem přišli přivydělat, mnozí z nich bez motivace něco pochopit. A tak systém sčítání často zůstal na úřednících města, kteří ale také nemusí nutně patřit mezi lumeny.

„Ti důchodci systém sčítání snad ani nepochopili,“ říká jedna z mladých komisařek. „Navíc paní úřednice zvolila metodu sčítání, která byla těžkopádná, pomalá a umožňovala chybovat, nedala si vůbec poradit,“ tvrdí komisařka z volební komise, která končila se sčítáním až v sobotu ve 23 hodin.

Krajský soud řeší stížnost pod spisovou značkou 63A10/2018. Protože stížnost byla podána 19, října, za předpokladu, že soud dodrží dvacetidenní lhůtu, může rozhodnutí dorazit do Třebíče až v pátek 9. listopadu. Jestliže soud námitku zamítne, musí termín zastupitelstva viset na úřední desce 7 dnů, jsme tedy u 16. Listopadu. A to jen v případě, že e úředníkům bude chtít pracovat v pátek. Ustavující shromáždění by pak mohlo být nejdříve 17. listopadu. To však je sobota a navíc na ni padá státní svátek. Možná však, že soud zapracuje rychleji a dočkáme se dříve. Moc to však nevypadá.

Soud si vyžádal všechny materiály čtyř volebních komisí a vyjádření jejich předsedů. Jeho práce nebude jednoduchá. Bude muset překontrolovat a přepočítat obsah volebních uren. Jestliže dojde k závěru, že sčítání není v pořádku, bude velký problém.

Předpokládejme, že Piráti mají pravdu, a že došlo v těchto okrscích k nesrovnalostem. Nebudou-li chyby úplně ojedinělé, bude se muset přepočítat volební hlasy v desítkách dalších okrsků volebního obvodu Třebíč. Je totiž pravděpodobné, že chyby se objeví i tam.

Vzhledem k tomu, že rozdíly obdržených hlasů mezi některými kandidátkami byly v desítkách (plných) kandidátek, byla by taková opatrnost chvályhodná. Mohlo by to změnit složení zastupitelstva. Právě Piráti při průběžném sčítání hlasů měli dlouho šanci na tři zastupitele. Zlomilo to až sečtení několika posledních okrsků. Získali jen dva mandáty a do zastupitelstva proklouzl „o prsa korejské ženy“ socialista Vladimír Malý. Tato chyba při sčítání by šla odstranit a soud by mohl rozhodnout, kdo byl právoplatně zvolen.

Mohlo však dojít i k jinému případu. Volební komise třeba neuznaly některé kandidátky jako platné, např. z důvodu nedovolené úpravy, kterou ovšem mohl provést i člen komise, jak o tom referovaly některé sdělovací prostředky. I tady by došlo ke zřejmému ovlivnění výsledku, ovšem nebylo by možno chybu (podvod?) napravit. Jestliže by ovlivnění bylo ve větší míře (a při rozdílech mezi stranami v řádu desítek volebních lístků může být tato „větší míra“ i několik desítek lístků), soud by výsledek hlasování zrušil a vyhlásil nové volby.

Myslím, že Vladimír Malý teď nemá klidný spánek. Ale chyby a jejich důsledky se mohou týkat i jiných kandidátů, např. Břehů. Tuto alternativu už si politické strany jistě analyzovaly. Ale možná jsou Piráti slabší v matematice a vše bude v pořádku.

František Ryneš