Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Povolební vyjednávání V Třebíči spějí k závěru?
Povolební vyjednávání V Třebíči spějí k závěru? PDF Tisk Email
Úterý, 16 Říjen 2018 13:13

Uplynulý víkend přiblížil rozuzlení v jednáních o složení rady města. Bude ji, jak už jsme informovali, s největší pravděpodobností tvořit sedm subjektů. ANO Miloše Hrůzy, podporovatele hazardu, se čtyřmi mandáty, lidovci Pavla Janaty a Pacalovo Pro Třebíč po třech, a „dvojkové“ subjekty - Břehy Milana Zeiberta, ČSSD Vladimíra Malého, Třebíč můj domov Marie Černé a ODS Martiny Bártové. Do opozice jde hnutí Třebíč občanům!, které sice vyhrálo volby a má pět zastupitelů, Jaromír Barák dokonce získal nejvíce preferenčních hlasů. Mimo radu zůstanou i Piráti Stanislava Neumanna a konečně, s otazníkem, komunisté. S otazníkem proto, že v minulosti koalici kryli záda. Ale tady naše správnost těsně povolební prognózy končí.

Voliči chtěli změnu. Proto dali nejvíce hlasů „Barákovcům“ (5 mandátů) a hnutí ANO 2011 (4 mandáty), proto uspěli Piráti (2 mandáty). ODS (2 mandáty) kandidovala společně s TnT, z jejich kandidátky voliči „vykřížkovali“ Martina „Bambuse“ Svobodu, který byl součástí minulé koalice. Břehy Milana Zeiberta dostaly příležitost zachránit Libušino údolí, kdyby se se dvěma mandáty přidaly. Dala by se sestavit většina s „rovnou páteří“. Ale Zeibert už pevně patří do „Klubu přátel RH“. O lidovcích v koalici nezkorumpovaných mohl uvažovat jen Neználek. Jenomže vůle voličů zůstala oslyšena. Jaké jsou tedy dnešní signály?

Starostou se reálně může stát Pavel Pacal, podporovatel hazardu, hlasitý obhájce Richarda Horkého a tvůrce smlouvy s dopravcem za cenu, která nemá v republice obdoby. Pravděpodobně by musel opustit post zástupce hejtmana v Jihlavě.

Bude mít tři místostarosty. Překvapivě se se slaboučkým mandátem uplatní socialista Vladimír Malý (snad že by jinak musel na pracák?). Místostarostenský post by zbyl i na Pavla Janatu z KDU-ČSL a Miloše Hrůzu z hnutí ANO. I ANO má však starostenské ambice, ale jak říká jeden ze členů plánované koalice: „Hrůza? To by byla hrůza!“

Uvolněných funkcionářů by mělo být méně než dosud, tedy čtyři. Po dlouhé době by nebrali plat z radnice Marie Černá a Milan Zeibert.

Pokud vím, zatím není nic podepsáno. Tahanice mohou trvat ještě dost dlouho, s ustavujícím shromážděním počítá současný starosta na 1. listopad. Jedno je však jisté. Takovéto řešení by vonělo muži v pozadí, Richardu Horkému. Poté, co byl nucen se svým podnikáním opustit Slovensko, bude se jistě chtít soustředit na upevnění pozice u nás.

Důvody takového uspořádání radnice a jeho důsledky si probereme příště. A věřte, nebudou to úvahy radostné.

František Ryneš