Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Senát: Hana Žáková zvítězila. Ale jak!
Senát: Hana Žáková zvítězila. Ale jak! PDF Tisk Email
Pondělí, 15 Říjen 2018 11:02

Druhé kolo senátních voleb dopadlo podle očekávání. Při bližším pohledu zjistíme, že se malé překvapení přece jen konalo. Alespoň co do statistiky.

Hana Žáková za hnutí STAN zvítězila v prvním kole ziskem 11 333 hlasů, což bylo 28,5% ze všech platných hlasů, při volební účasti 47,33%. Je evidentní, že lidé přišli kvůli volbě do městského zastupitelstva, hlas pro senátora připojili jako vedlejší produkt.

Ve druhém kole, kterého se zúčastnilo jen 18,9%, ovšem Hana Žáková zmobilizovala voliče a počet hlasů ještě skoro o dvě tisícovky navýšila, přesně získala 13 237 hlasů. Bývalá členka lidovců využila své hlavní výhody – přízně venkovských a věřících voličů. Nezůstali doma a přišli dát hlas své kandidátce. A volba je to dobrá. Na rozdíl od mnohých politiků, Třebíč nevyjímaje, není za ní žádný skandál a vždy se chovala čestně. Ku prospěchu jí jistě byla i rebelie proti klanu Karasů. Pro senát bude posilou, zejména z hlediska morálky.

Miroslav Michálek čestně prohrál. V prvním kole měl výhodu vysoké volební účasti. Mnozí lidé mu dala hlas, protože vybírali mezi kandidáty, aniž by měli silnou preferenci. Obdržel přesto pouze 5 875 hlasů. I když jako vážený pan notář měl právě zde využít své silné stránky. Nevyužil.

Druhé kolo pak nejenže kopírovalo kolo první, ale dopadlo pro něho ještě hůře. Přišel o více než dva tisíce hlasů! Důvody neúspěchu můžeme shledat v tom, že si vybral špatnou stranu, tedy hnutí ANO 2011. I v komunálních volbách je porazilo hnutí Třebíč občanům! Jaromíra Baráka. Druhým důvodem byla špatná kampaň. Pověsit množství velkoplošných plakátů s poněkud odpudivou fotkou a nejít mezi lidi, to se muselo projevit.

Technicky vzato by právník v senátu byl prospěšnější, než vesnická starostka. Jenomže v době obecného úpadku morálky,narůstajícího vlivu lobbistických skupin a otevřeného kupčení s hlasy je přínos dalšího nezkorumpovatelného velký.

František Ryneš