Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Povolební jednání v Třebíči začala.
Povolební jednání v Třebíči začala. PDF Tisk Email
Úterý, 09 Říjen 2018 08:28

Již v neděli proběhla první jednání o možné koalici v Třebíči. Vítěz voleb Jaromír Barák, který získal absolutně nejvíc preferenčních hlasů, se telefonicky spojil s lídry všech subjektů, které budou na radnici, kromě komunistů a Pavla Pacala. Jednání striktně odmítl pouze lidovec Pavel Janata. Naopak ochotu jednat potvrdil zástupce ANO 2011 i ostatní lídři. Na spolupráci se podle očekávání hned dohodl Barák s Piráty, oba subjekty nechtějí jít s Pacalem ani s komunisty.

Současná vládní koalice zasedala už v neděli. Dojednávala taktiku jednání s hnutím ANO. Jeden z účastníků našemu serveru potvrdil, že nechutnými výroky na adresu Jaromíra Baráka hýřil zejména Pavel Pacal, přidal se i starosta Janata, byť jeho výroky byly uhlazenější.

Na pozdější hodinu bylo ANO skutečně přizváno. Jak se dalo očekávat, nárokuje si post starosty. Zdá se, že právě rozdělení uvolněných radních by mohlo být kamenem úrazu. Pavlu Janatovi i Marii Černé chybí do důchodu pár let a s příjmem z města již počítali. A jak se k jednání postaví „malí“? Určitě si budou také chtít líznout.

Podle prvních náznaků se zdá, že koalice opravdu půjde cestou rozšíření rady ze sedmi na devět. Při takovém množství subjektů je to oportunistická cesta. A kolik bude uvolněných a dobře placených? V minulém funkčním období jich bylo šest. Proč ne i teď? Že byla Třebíč s 36 tisíci obyvatel rekordmanem v počtu uvolněných a placených na jednoho obyvatele pro smích celé republice, to přece nevadí. I Třebíčané už si na tuto variantu zvykli.

Budeme jednání pečlivě sledovat. O dalším vývoji budeme naše čtenáře informovat.

František Ryneš