Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Výsledek voleb asi změnu do Třebíče nepřinese
Výsledek voleb asi změnu do Třebíče nepřinese PDF Tisk Email
Pondělí, 08 Říjen 2018 17:23

Volební účast byla dost vysoká, vzrostla o 4,5 % oproti minulým volbám. Voliči rozhodli, že do městského zastupitelstva postoupilo deset subjektů, stejně jako před čtyřmi lety. Při bližším zkoumání však přece jen rozdíly najdeme.

Především volby na celé čáře vyhrálo uskupení Třebíč občanům! První místo jediné skutečné opozice v zastupitelstvu dává vedení radnice signál, že voliči nejsou s dosavadní koalicí příliš spokojeni. Barákovci postavili volební kampaň na kritice třebíčských poměrů. Nelíbí se jim uvažovaná trasa obchvatu Třebíče, která má vést lesoparkem v Libušině a Terovském údolí. Myslí si, že je to úlitba oligarchovi Richardu Horkému, který v těchto místech koupil rozsáhlé pozemky a chce na nich stavět bytové domy, až dojde k dostavě dukovanské elektrárny. Také další pochybné projekty radnice prý jdou Horkému příliš na ruku. Třeba necitlivá úprava křižovatky u Hotelu Atom, kde na úkor bezpečnosti provozu byla přesunuta autobusová zastávka a nedošlo k jejímu řešení kruhovým objezdem, jak velí logika. Tak mohlo vzniknout parkoviště před hotelem a nebyla dotčena parkovací místa na veřejném parkovišti, které hoteloví hosté bezplatně užívají. Také výměna zasíťovaných pozemků na nové průmyslové zóně za nezasíťované v majetku firmy Richarda Hokého vzbuzuje podezření. Podobných případů vidí Třebíč občanům! více.

Podivná vstřícná rozhodnutí koalice učinila i v případě výběrového řízení na Městskou autobusovou dopravu (snad nejdražší v republice), za které město dostalo od antimonopolního úřadu mastnou pokutu. Nevadí, zaplatili přece daňoví poplatníci. Dalším nešvarem je prodlužování nájemních smluv bez výběrového řízení na desetiletí dopředu. Příkladem je kemp v Poušově, který má v nájmu podnikatel Vodák nebo akvapark Laguna (Yashica a donedávna i Horkého firma TTS). Podobných případů je velmi mnoho.

Důsledná kritika poměrů, o kterých se v Třebíči všeobecně ví, přinesla hlasy celému hnutí a nejvíce preferenci lídru Jaromíru Barákovi. Může se pyšnit hlasy 2 245 voličů, což je nárůst od posledních voleb o 75%! V zastupitelstvu nově zasedne Aleš Novák, odborník na dopravu a Blanka Kutinová, která má za hlavní téma obchvat města a zeleň.

Minule měla ze zastupitelů radniční koalice nejvíce preferencí Marie Černá, nyní se musela smířit s pádem o více než 20%, což je při vyšší volební účasti velký propadák. Přesto její Třebíč můj domov obhájilo dva mandáty. Zda Černá obhájí post místostarostky je otázka. Ale pro šikovnou političku není nic nemožné.

Za klientelistické prostředí na radnici voliči potrestali i další volební strany. Komunisti jsou propadákem roku se ztrátou dvou mandátů. Pro bývalou radniční koalici ztráta, komunisté věrně kopírovali její hlasování. Julie Dolejší může za určitých okolností přijít o lukrativní post předsedkyně finančního výboru.

ČSSD Vladimíra Malého přišla o mandát, a mohlo být ještě hůř, od ztráty dalšího mandátu ji zachránil jen matematický dopočet. Do zastupitelstva proklouzla díky senátorské volební kampani Naděžda Dobešová.

Dolů o mandát šly také Břehy Milana Zeiberta. To se čekalo, zrada principů výměnou za post místostarosta a zakázky pro Kapucín se voličům nelíbila. V zastupitelstvu proto nezasednou Kapucíni Milan Šťastný ani Martin „Bambus“ Svoboda (TnT na kandidátce s ODS). Tomu zřejmě k nezvolení pomohly společné fotografie s Tomio Okamurou na sociálních sítích. Skokankou roku je zodpovědná a pečlivá lékařka Svatava Křížová. Z desátého na druhé je opravdu husarský kousek, i když u lékařů se to stává.

SPD v Třebíči jako jediná strana propadla a v zastupitelstvu nebude. Jedno z pozitiv letošních komunálních voleb.

Nejvíce si kromě vzpomínaného hnutí Třebíč občanům! o 2 mandáty polepšilo ANO 2011, které se čtyřmi mandáty obsadilo pěkné místo. I když dosud součástí koalice nebylo, výsledek může být výtahem k moci. Uvidíme, jak budou ohební vůči realitě na radnici a do jaké míry se dokážou přenést přes aranžovaná hlasování.

O dva mandáty více mají také Piráti, u nich však jde o celkový počet. Z jejich kandidátky nepostoupil nikdo z TOP 09. Neformálním lídrem je zde Stanislav Neumann.

Totéž platí o ODS, která se objevuje v zastupitelstvu po čtyřech letech. Už bylo zapomenuto starostování Ivo Uhra a vedoucí úloha Simony Kafoňkové. Podnikatel Jakub John v ODS patří k pragmatikům, do zastupitelstva poskočil z pátého místa a vyřadil tak Martina Svobodu.

A pak je tu Pro Třebíč. O moc hlasů si hnutí nepolepšilo, ale vyšší volební účast byla milosrdná. Kromě „matadorů“ Pavla Pacala a Jaromíry Hanáčkové do zastupitelstva z 9. místa vyskočil veterinář Zdeněk Vedral. Tři mandáty dávají velkou naději na uvolněný post v radě zejména Jarce Hanáčkové za předpokladu, že Pavel Pacal zůstane na kraji v Jihlavě, proslýchá se, že má i vyšší politické ambice.

Na svých zůstali i lidovci, i když ztratili zhruba jedno procento hlasů. To nelze pokládat za úspěch. Je otázka, zda Pavel Janata udrží post starosty, na který si bude jistě dělat nárok také ANO. Lékař Onřej Križan zřejmě spoléhal na to, že opět vyskáče vzhůru z nevolitelného místa i přes podporu hazardu. Přepočítal se, nahradí ho Marie Dudíková, které přišla vhod volební kampaň do senátu.

A jak predikuji povolební uspořádání na třebíčské radnici?

I když na závěry je příliš brzy, leccos lze odhadnout. Předně – na radnici se dostalo deset subjektů, stejně jako minule. Počet mandátů je ale více vyrovnaný, což jednání o koalici neusnadní. Bývalá koalice se chystá obejít vítěze voleb, ze správy města asi vyloučí Třebíč občanům!. Jsou nezkorumpovatelní. A možná také Piráty, kteří jsou rovněž proti „průchvatu“. Protože je málo postů, které lze tolika zbývajícím subjektům nabídnout, nebude složení rady jednoduché. Mohla by tak někoho napadnout myšlenka splácat koalici s co nejmenším počtem subjektů a ostatním nabídnout jiné prebendy.

Jaké jsou možnosti?

Začněme z opačné strany těmi, kteří nebudou připuštěni. Vítěz voleb Třebíč občanům! má 5 mandátů. Jak říká Pavel Janata, nemá koaliční potenciál. V třebíčských poměrech to znamená, že má rovnou páteř. Dva mandáty mají Piráti. Také oni mají svůj názor, je tedy nepravděpodobné, že by i oni byli přizváni do koalice. Pak jsou dva mandáty komunistů. Ti nebyli ani v minulé koalici když byli čtyři, ovšem hlasovali s ní, za což byli odměněni dvěma placenými předsednickými posty v čele výborů. I teď zbývají dva placené výbory. Finanční by mohla vést účetní Máchalová (potěš nás pánbůh), kontrolní socialistická právnička Dolejší. Opravdová opozice, která má ve slušných městech kontrolní roli zřejmě ostrouhá.

Zbývá tedy 18 mandátů. Jestliže se spolu „sdružení přátel Ríši Horkého“ domluví, budou mít o čtyři mandáty více než je 14, tedy minimální nadpoloviční většina.

ANO Miloše Hrůzy, podporovatele hazardu, má čtyři zastupitele a tudíž nárok na starostu. Lidovci a Pro Třebíč mají po třech, asi budou chtít po jednom místostarostovi. A pak už jsou jenom „dvojkové“ subjekty. Břehy Milana Zeiberta, ČSSD Vladimíra Malého, Třebíč můj domov Marie Černé a ODS Martiny Bártové. Ti by se určitě spokojili s jedním místem v radě města. To by ovšem bylo již 8 křesel, ale míst v radě je jen 7. A to ještě neberu v úvahu, že čtyřmandátovému ANO by nestačí jen jedno místo v radě, byť by to byl starosta.

Jak z toho ven? Nejschůdnějším řešením je osmnáctičlenná koalice s nutností rozšířit radu ze sedmi na devět. Zbylo by místo v radě na všechny a navíc by ANO mělo druhé místo, možná dokonce místostarosty.

Méně pravděpodobná varianta je snížení počtu subjektů v koalici na 14 mandátů – odešly by dva subjekty ze čtveřice Břehy, ČSSD, TnD a ODS. Výhodou je, že by i v tomto případě zbylo na ANO křeslo uvolněného radního (místostarostu?) a na jednoho „třímandátového“ další křeslo (neuvolněného?) radního i v případě sedmičlenné rady. Nevýhodou je příliš křehká většina a hádka o to, komu zůstane Černý Petr.

Podobně je tomu při kalkulaci s šestnáctičlennou koalicí. Černého Petra by dostal jen jeden dvoumužný subjekt, což už je možno vykompenzovat, např. slibem postu tajemníka. V obou variantách zůstává problém, koho „vysvinit“? Jak znám kamarády z mokré čtvrti, sebevědomí mají dost a ví toho na sebe vzájemně ještě víc.

Myslím, že vše podstatné bylo již předjednáno před volbami, jak tomu bylo i v minulosti. To, co jsem výše nastínil, jsou z hlediska vládnutí nepodstatné detaily. Ve městě zůstane u moci dosavadní mírně obměněná koalice, konfrontovaná se silnější opozicí. A pojede se dál cestou neprůhledných rozhodnutí a klientelistického prostředí. Byl bych moc rád, kdybych se mýlil.

František Ryneš