Banner

TopBanners

Banner
Nacházíte se zde: Home Aktuality Komentáře Senátní volby bez překvapení. 1. kolo pro Žákovou
Senátní volby bez překvapení. 1. kolo pro Žákovou PDF Tisk Email
Neděle, 07 Říjen 2018 22:24

Kdyby se první kolo senátních voleb konalo samostatně a nikoliv v termínu ostře sledovaných komunálních voleb, asi bychom byli výsledkem překvapeni. Při volební účasti téměř 50 procent byla předvídatelnost mnohem vyšší. Z kandidátské šedi vyčnívala jen trojice. A z ní dva kandidáti skutečně uspěli.

První místo obsadila s 28,5% oblíbená starostka Koněšína Hana Žáková. Pro mne je překvapením, že vítězila nejen na venkově, ale uspěla i ve větších městech, včetně Třebíče. Její náskok na druhého v pořadí notáře Miroslava Michálka jí dává do druhého kola nemalé šance. Je jisté, že volební účast bude podstatně nižší. V tom případě má Hana Žáková dost velkou výhodu. Na venkově jsou voliči disciplinovaní a svou favoritku jistě přijdou podpořit. Kromě voličů z prvního kola může počítat i se značným podílem hlasů voličů KDU-ČSL, jimž je názorově blízká.

Miroslav Michálek zaostává téměř o polovinu. Těžko může kandidát ANO počítat s podporou KSČM, Rozumných, ČSSD či SPD. Jejich voliči za dva týdny asi zůstanou doma. Ostatně jsem to dnes slyšel na každém kroku. „Mezi těmi si nevyberu“, byla nejčastější odpověď na můj dotaz koho budou volit ve druhém kole.

Třetí místo Michala Šalomouna je pro mne zklamáním vzhledem k tomu, že jako jediný si kampaň odmakal osobním stykem s voliči. Jenomže voličům zřejmě vadí advokát více než notář. „To víš, notář je zvláště na vesnici respektovaná osobnost i když je třeba seladon, advokáta vnímají lidé jako darebáčka, který obhajuje kdoví jaké zločince,“ odhadl dobře situaci můj přítel Rosťa již v pátek před volbami.

Za dva týdny bude volba jistě napínavá. Boj o senát není bez významu. Zejména jako obrana proti populistům, kteří se chystají měnit ústavu. Zejména hlavouni z ANO hýří kreativitou na toto téma. Senát totiž Babišovi může značně komplikovat cestu k řízení státu jako Agrofert.

Přehledně znázorňuje výsledek 1. kola senátních voleb tabulka ČSÚ níže.

František Ryneš

47,33%

volební účast

Výsledky hlasování – Obvod 53 – Třebíč

Kandidát

Volební
strana

Navrhující
strana

Politická
příslušnost

Počty hlasů

% hlasů

číslo

příjmení, jméno, tituly

1. kolo

1. kolo

1

Zíma Stanislav Ing.

NK

NK

BEZPP

1 957

4,92

2

Kotek Vladimír Prim. MUDr.

Rozumní

Rozumní

ND

988

2,48

3

Dobešová Naděžda

ČSSD

ČSSD

ČSSD

3 090

7,77

4

Žáková Hana

STAN

STAN

BEZPP

11 333

28,49

5

Šalomoun Michal JUDr.

Piráti

Piráti

BEZPP

5 412

13,60

6

Dudíková Marie Mgr.

KDU-ČSL

KDU-ČSL

KDU-ČSL

5 306

13,34

7

Michálek Miroslav JUDr.

ANO

ANO

BEZPP

5 875

14,77

8

Nevoral Marek

KSČM

KSČM

KSČM

3 986

10,02

9

Paul Petr JUDr.

SPD

SPD

SPD

1 818

4,57